ZVUČNI TOP PROTIV SMOGA: Genijalno rešenje poljskih naučnika
Foto: Zoran Šaponjić

zvuči kao vatromet

ZVUČNI TOP PROTIV SMOGA: Genijalno rešenje poljskih naučnika

Planeta -

U borvi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, naučnici su osmislili i sada testiraju novi top koji koristi zvučne talase da pogura otrovne čestice u atmosferu, kako bi stanovnici mogli da udišu kvalitetniji vazduh.

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velike naopako okrenute kupe koja svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk.

Cilj je zvukom oterati smog iz Kalvarije Zebržidovske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje "prljaju" vazduh.

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog. Vazduh u Poljskoj je među najzagađenijima u Evropi.

Naučnici tvrde da top stvaranjem zvučnih talasa doprinosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskom vazduhu.

"Koristimo vertikalni udarni talas koji nastaje izgaranjem acetilena i vazduha", rekao je Dominik Gribos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Krakovu, jedan od izumitelja topa.

"Talas odbacuje zagađeni vazduh na veću visinu", rekao je za AFP. Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnim za stanovnike.

"Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa", rekao je Gribos, dodajući da učinci traju "između jednog i tri sata".

Istraživači pokušavaju da odrede potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vreme potrebno za ceo postupak.

Cijena je procenjena na 1000-1500 zlota po satu korišćenja. Gribos se nada da će njihov izum imati komercijalnu primenu, naročito u Poljskoj. Stanovnici Kavwarije Zebržidovske uglavnom podržavaju ideju, uprkos zvuku.

"Ovdje je smog izuzetno gust. Ne možemo provetravati stanove zbog smrada. Stoga ako može pomoći, neka testiraju. Jedva da čujemo zvuk - to je kao vatromet", rekla je Jolanta Valkovic, 43-godišnja računovotkinja.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track