LONDON NE SME DA UDARI NA PUTINA: Britanska ministarka potvrdila da neće slati borbene jedinice u Ukrajinu!
Foto: Shutterstock, EPA/Peter Powell

poruka

LONDON NE SME DA UDARI NA PUTINA: Britanska ministarka potvrdila da neće slati borbene jedinice u Ukrajinu!

Planeta -

Velika je verovatnoća da neće rasporediti britanske trupe u Ukrajinu, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus u govoru pred parlamentom u utorak.

„Malo je verovatno da se to desi“, rekla je ona na pitanje poslanika da li će britanske trupe biti raspoređene u Ukrajinu u borbenoj ulozi, a ne samo za pomoć u obuci ukrajinskih snaga. Ovo je usledilo nakon ranijih izjava sekretara Ujedinjenog Kraljevstva Državni sekretar za odbranu Ben Volas i portparol britanskog premijera Borisa Džonsona da nema planova za slanje britanskih trupa u Ukrajinu u slučaju navodne ruske invazije.

Trusova je ponovila da je Velika Britanija pomogla u obuci 50.000 ukrajinskih vojnika i oficira, obezbedila odbrambeno oružje i izvršila snažan pritisak na saveznike da Ukrajini pruže sličnu pomoć za podizanje odbrambenih sposobnosti zemlje.

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije je takođe rekla da planira da poseti Ukrajinu sledeće nedelje. Ona je takođe ponovila da bi navodna ruska invazija na Ukrajinu bila strateška greška koja bi pokrenula koordinisane sankcije Zapada i skupo koštala rusku ekonomiju.

Prošle nedelje, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije zatražilo priliku da Trus otputuje u Moskvu i da se zahtev proučava. Britanski ministri spoljnih poslova nisu dolazili u Rusiju otkako je Džonson, koji je sada premijer, posetio Rusiju u decembru 2017.

Poslednjih meseci na Zapadu i u Kijevu se čulo mnoštvo izjava da bi Rusija navodno mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu. Moskva je saopštila da je reč o neosnovanoj eskalaciji, dok Kremlj nije isključio da je svrha ovih izjava da se opravda pokušaj da se kriza na jugoistoku Ukrajine reši silom i upozorila da će ove akcije Kijeva imati ozbiljne posledice.

Krajem decembra, Rusija je predložila da potpiše pravno obavezujuće sporazume sa SAD i NATO o uzajamnim garancijama bezbednosti zbog, kako je Moskva rekla, da je NATO u toku vojno korišćenje ukrajinske teritorije. Strane su održale nekoliko rundi razgovora, uključujući sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, gde je ruski ministar spoljnih poslova ponovio da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track