RAKETA FALKON 9 ĆE UDARITI U TAMNU STRANU MESECA: Maskova letelica plovi dubokim svemirom od 2015. godine i ostala je bez goriva!
Foto: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

udar početkom marta

RAKETA FALKON 9 ĆE UDARITI U TAMNU STRANU MESECA: Maskova letelica plovi dubokim svemirom od 2015. godine i ostala je bez goriva!

Planeta -

Spejsiks je lansirao svoju prvu raketu u duboki svemir u februaru 2015. Falkon 9. Međutim, pošto nema dovoljno goriva da se vrati na Zemlju i sleti na platformu kao što je planirano, raketa će umesto toga pasti na površinu Meseca.

Očekuje se da će se raketa Spejsiks koja plovi u dubokom svemiru od 2015. godine srušiti na površinu Meseca 4. marta.

Procenjuje se da bi raketa Falkon 9 trebalo da udari u Mesec očekivanom brzinom od oko 2,58 km/s i da se sruši na njegovu površinu.

Naučnici veruju da će se raketa Falkon verovatno sudariti sa udaljenom stranom Meseca, blizu ekvatora.

Profesionalni i amateri astronomi žele da odrede lokaciju udara što je preciznije moguće kako bi NASA-in lunarni orbiter i Čandrajan-2 Indijske organizacije za istraživanje svemira mogli da pronađu krater i da ga fotografišu.

U tu svrhu koriste astrometrijski softver za praćenje objekata blizu Zemlje, asteroida, malih planeta i kometa.

Inače, naučnici već duže vreme posmatraju površinu Meseca da bi izučili prisustvo leda na Mesečevim polovima. Udar rakete Falkon 9 mogao bi da pruži neke dragocene podatke o podzemnom materijalu Meseca.

Spejsiks je lansirao raketu Falkon 9 u februaru 2015. i postavio satelit Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) na Lagranžovu tačku, gravitaciono neutralnu poziciju u direktnoj liniji sa Suncem koja je udaljena oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Zadatak klimatske opservatorije je blagovremeno obezbeđivanje upozorenja o geomagnetnim olujama koje bi mogle da poremete život na Zemlji, prenosi međunarodni Sputnjik.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track