SI ĐINPING: Kina za izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću Kine i Centralne Azije
Foto: Kineski radio Internacional

video samit u Pekingu

SI ĐINPING: Kina za izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću Kine i Centralne Azije

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping danas je u Pekingu predsedavao video samitu povodom obeležavanja 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i pet zemalja Centralne Azije i tom prilikom je održao važan govor, prenosi Kineski radio Internacional.

Si Đinping je rekao da bez obzira na to kako se međunarodna situacija menja, te bez obzira na to kako se Kina bude razvijala u budućnosti, ona će uvek biti pouzdan i dobar sused, dobar partner, dobar prijatelj i dobar brat zemalja Centralne Azije. Kineska strana čvrsto podržava različite zemlje Centralne Azije da slede razvojni put koji odgovara njihovim nacionalnim uslovima, čvrsto podržava različite zemlje u očuvanju njihovog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, te čvrsto podržava razne zemlje u njihovoj potrazi za nacionalnim podmlađivanjem i jedinstvom i samousavršavanjem, kao što i čvrsto podržava razne zemlje u igranju većih uloga na međunarodnoj sceni. Kina je voljna da radi rame uz rame sa zemljama Centralne Azije na izgradnji bliže zajednice sa zajedničkom budućnošću Kine i zemalja Centralne Azije.

Si Đinping je naglasio da uspešan kodeks saradnje duge 30 godina između Kine i pet zemalja Centralne Azije leži u međusobnom poštovanju, dobrosusedstvu i prijateljstvu, solidarnosti, uzajamnoj koristi i vin-vin saradnji. Ova četiri principa su dragoceno iskustvo i zajedničko bogatstvo stečeno na osnovu saradnje i politička garancija za stabilan i dugoročan razvoj odnosa između Kine i zemalja Centralne Azije, ali takođe i izvor snage za prijateljsku razmenu između Kine i zemalja Centralne Azije, kako u prošlosti, tako i u budućnosti.

Svi lideri pet zemalja iz Centralne Azije naveli su da sa nestrpljenjem očekuju prisustvo na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sledeće nedelje. Oni su izrazili uverenje da će Kina prebroditi poteškoće vezane za epidemiju i da će uspešno održati Zimske olimpijske igre prema unapred određenom planu, što će sigurno doneti više samopouzdanja i nade svetu.

Kurir.rs/CRI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track