KATASTROFA KOJA JE POTRESLA NAROD TONGE KAO NIŠTA DO SADA: Aerodrom očišćen od pepela, pristiže još humanitarne pomoći
Foto: Handout / AFP / Profimedia

dodatne zalihe

KATASTROFA KOJA JE POTRESLA NAROD TONGE KAO NIŠTA DO SADA: Aerodrom očišćen od pepela, pristiže još humanitarne pomoći

Planeta -

Humanitarna pomoć Tongi povećava se nakon što je aerodrom očišćen od pepela pa je siguran za sletanje aviona, saopštio je Crveni krst danas, desetak dana nakon vulkanske erupcije i cunamija koji su opustošili južnopacifički arhipelag.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) saopštila je da sa dodatnim zalihama njeno osoblje i volonteri pojačavaju isporuku pitke vode i postavljaju skloništa na brojnim ostrvima u zemlji.

"Ova katastrofa potresla je narod Tonge kao ništa do sada", rekla je Sione Taumoefolau, generalna sekretarka Crvenog krsta Tonge u saopštenju. "Cunami je izbrisao kuće i sela, ali mi se već obnavljamo usred pepela".

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) saopštila je da Sjedinjene Države obezbeđuju dodatnih 2,5 miliona dolara humanitarne pomoći, a razarač USS Sampson, deo multinacionalnih napora, stigao je ove nedelje da podrži humanitarne operacije u Tongi.

Tonga, humanitarna pomoć, australijski brod
foto: EPA/CPL ROBERT WHITMORE/ADF HANDOUT

Australijski ratni brod stigao je u Tongu u kojoj nema korona virusa u sredu uveče, isporučujući pomoć bez kontakta sa ljudima nakon što je među posadom zabeleženo dvadesetak slučajeva kovida-19.

Radio Broadcom Broadcasting citirao je ministra zdravlja Tonge Saia Piukala koji je rekao da je na brodu HMAS Adelaide prijavljeno 29 pozitivnih slučajeva, ali ni jedan zaraženi nema simptome.

0654657135, Tonga, cunami, vulkan, haos
foto: Guo Lei / Xinhua News / Profimedia

"Brod će pristati i neće biti nikakvih kontakata", rekao je Piukala. "Australijanci sa broda iskrcaće svoj teret i isploviti iz luke".

Ujedinjene nacije, Crveni krst i druge humanitarne agencije na terenu u Tongi upozorile su da bi epidemija kovida-19 na ostrvu u ovom trenutku bila katastrofalna.

0654201050, Tonga, erupcija, vulkan
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

"Hitno je potrebno da ljudi imaju pristup sigurnim izvorima vode u danima i nedeljama koje dolaze", rekla je Taumoefolau. "Pepeo se nataložio u rezervoarima za vodu, potrebno je vreme da se slegne i pažljivo tretira pre upotrebe. Takođe je prekrio veći deo zemlje, uključujući kuće i useve."

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai izazvala je cunami koji je uništio sela i rizorte i prekinuo komunikaciju u državi od oko 105.000 ljudi. Prijavljeno je da su tri osobe smrtno stradale, saopštile su vlasti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track