SUMORNO UPOZORENJE MMF: Ako sukob u Ukrajini eskalira, cene će još više porasti
Foto: Wolfgang Schwan / Shutterstock Editorial / Profimedia

skup rat

SUMORNO UPOZORENJE MMF: Ako sukob u Ukrajini eskalira, cene će još više porasti

Planeta -

Međunarodni monterarni fond upozorava da bi eskalacija situacije u Ukrajini mogla da dovede do skoka cena energenata i robe.

Eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine verovatno bi dodatno povećala troškove energije i cene robe za mnoge zemlje, pa bi se inflacija duže zadržala na povišenom nivou, upozoreno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Današnja situacija bitno se razlikuje od one u 2014. godini kada je Rusija anektirala ukrajinsku regiju Krim, a cene energije prilično su oštro pale zbog niske potražnje i velike ponude gasa iz škriljca, naglasila je u utorak prva zamenica izvršne direktorke MMF-a Gita Gopinat.

"Ovaj put... ako zaista dođe do sukoba, bili bismo svedoci rasta cena energije", rekla je Gopinat Rojtersu i dodala da se aktuelna kriza zaoštrava u zimskim uslovima, kada su zalihe prirodnog gasa u Evropi manje.

Rastu i cene druge robe koju Rusija izvozi, što bi moglo da podstake "još veći, široki rast" cena robe ukoliko se sukob rasplamsa, rekla je ona.

Ruska ekonomija pala je u 2015., nakon aneksije Krima, za 3,7 posto zbog pada cena nafte i međunarodnih sankcija. MMF trenutno procenjuje da će ove godine porasti 2,8 posto, ali procena ne uključuje rizik sukoba, rekla je Gopinat.

Zvaničnica MMS je rekla, objavljujući prognoze MMF, da bi eskalacija sukoba i potencijalne zapadne sankcije Rusiji verovatno povisile cene nafte i prirodnog gasa i troškove energije za mnoge zemlje u svetu.

To bi značilo da bi inflacija, koja je već na izuzetno visokom nivou širom sveta, mogla da ostane povišena duže vreme, a time se povećava rizik "cementiranja" inflacije na vrlo visokom nivou što bi podstaklo porast plata, a više plate značile bi još višu inflaciju i formirala bi se spirala, dodala je.

Sukob bi uticao i na rusko tržište deonica i na rusku valutu, napomenula je Gopinat, dodavši da se zvaničnici MMF-a i dalje nadaju mirnom rešenju.

MMF je u utorak revidirao svoju procenu ovogodišnje inflacije u razvijenim i privredama u razvoju, na 3,9 odnosno 5,9 posto, upozorivši da će pojačani cenovni pritisci verovatno potrajati duže no što se očekivalo.

Tokom 2023. inflacija bi trebalo da popusti zahvaljujući blažem rastu cena goriva i hrane, prognoze su MMF.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track