ZAPAD STRAHUJE DA ĆE RUSIJA NAPASTI UKRAJINU Rusi na državnoj TV gledaju to drugačije
Foto: EPA/EFE/SERGEY DOLZHENKO, Shutterstock

ukrajinsko pitanje

ZAPAD STRAHUJE DA ĆE RUSIJA NAPASTI UKRAJINU Rusi na državnoj TV gledaju to drugačije

Planeta -

Dobro naoružane strane trupe kreću se prema ukrajinskoj granici. Izviđački avioni lete iznad glava. Šire se glasine o predstojećim insceniranim napadima. Ako gledate državnu televiziju u Moskvi, gledate snimke vojnika i tenkova, bodljikave žice i snajperista, ali napad ne spremaju nisu ruske snage - već NATO-ove.

Dobrodošli u ruski prikaz obračuna oko Ukrajine sa zamenom teza. U alternativnom medijskom okruženju u zemlji, snage NATO-a sprovode plan koji se radi godinama: opkoliti Rusiju, svrgnuti predsednika Vladimira Putina i preuzeti kontrolu nad ruskim energetskim resursima, navodi se u analizi Si-En-En-a.

Po mišljenju Moskve, koje se ponavlja u skoro svakoj emisiji vesti i tok šouu, Ukrajina je propala država koju u potpunosti kontroliše ''gospodar lutaka'' - Sjedinjene Države. Evropa je slaba i podeljena kolekcija pasa koji primaju naređenja iz Vašingtona. Čak su i SAD, koliko god bile zastrašujuće i preteće, slabe i podeljene, rastrgane političkim podelama i rasnim nemirima.

Ali čekajte. Kako te moći mogu biti pretnja - i istovremeno slabe? To je jedna od zagonetki ruske državne propagande. Razmišljanje o stvarima nije ono što pokušavaju da podstaknu. Umesto toga, pokušavaju da podignu krvni pritisak svojim gledaocima - i da ih uplaše.

Vodeća politička informativna emisija ruske državne TV, ''Vesti nedeli'' („Vesti nedelje“) Dmitrija Kiseljova, počela je prošle nedelje Kiseljovim uvodom: Umesto odgovora na mirne inicijative Kremlja, oni nas zatrpavaju optužbama i novim pretnjama.

Svaki nagoveštaj neslaganja između Evrope i SAD-a ili NATO-a je glavna vest u Rusiji, a jedna od glavnih vesti u Kiseljovljevoj emisiji je sadržala komentare šefa nemačke mornarice da Putin ''zaslužuje poštovanje'' i da je Krim "nestao zauvek''.

Izvještaj je završio zadovoljnom konstatacijom da je zapovednik morao da da ostavku.

Ukrajina možda za sada nije uhvaćena u punoj invaziji, ali u ruskim medijima već postoji sveopšti rat reči.

Izjave američke vlade odbacuju se kao komentari ''Ministarstva informisanja'', a Putinov portparol Dmitrij Peskov optužio je Vašington za ''informacionu histeriju'', ''laži'' i ''lažnje''. (Reč ''lažni'' je sada ruska reč, koja se izgovara prilično isto kao i engleska.)

A mape na ruskoj državnoj TV na kojima se vidi ruska saveznica Belorusija okružena snagama NATO-a neobično liče na mape u izveštajima zapadnih medija na kojima se vidi Ukrajina sa tri strane okružena ruskim trupama.

Optužbe za moguće ruske napade na Ukrajinu odbacuju se kao ''polumitološka pretnja Rusije'' ili kao ''rusofobija'' od ''anglosaksonaca''. Tenzije nisu velike zbog Rusije, kaže Kremlj – to je zbog NATO-a.

U upečatljivom delu propagande zamene teza, ruska televizija emitovala je prevedene istupe voditelja Foks njuza Tekera Karlsona, čiji su govori usmereni protiv NATO-a i američkog predsednika Džoa Bajdena prilično usklađen sa linijom Kremlja.

-Karlson bi trebalo da bude u vašoj emisiji!, rekao je voditelju jedan od gostiju u ruskom tok šouu.

Decembarska anketa nevladine organizacije za istraživanje javnog mnjenja i sociološkog istraživanja Levada-Centra pokazala je da polovina ispitanika za tenzije krivi SAD i NATO, dok samo 3 do 4 odsto krivi Rusiju.

Anketa je pokazala da nešto više od polovine Rusa veruje da kriza u Ukrajini neće eskalirati u rat između Rusije i Ukrajine, a više od trećine (39 odsto) kaže da misli da je rat ''neizbežan'' ili ''veoma verovatan''.

Četvrtina ispitanika izjavila je da misli da je moguć rat između Rusije i NATO-a.

U drugoj anketi Levada-Centra, takođe iz decembra, više od polovine ispitanika (56 odsto) reklo je da su se odnosi između Rusije i NATO-a ozbiljno pogoršali, što je najveći rezultat od početka sukoba sa Ukrajinom 2014. godine.

I više od polovine ispitanika ( 56 odsto) kaže da su zabrinuti da će doći do svetskog rata.

Mnogi Rusi misle da ih Zapad uvlači u rat, prema fokus grupi koju je vodio Ridl, onlajn časopis o ruskim poslovima.

-Rusija će morati da odgovori... Štipaju nas sa svih strana, grizu nas. Šta da radimo? Popustimo?, rekao je jedan ispitanik fokus grupe.

U međuvremenu, anketari Levada-Centra kažu da su Rusi ''mentalno umorni'' temom Ukrajine, za koju kažu da ''izgleda da je nametnuta od strane velikih medija''.

Kao rezultat toga, gledaoci ne analiziraju vesti niti dvaput proveravaju ono što čuju od voditelja TV emisija.

Naravno, ruska medijska slika se menja, jer mlađa generacija ide na internet da bi dobila informacije.

Ali većina alternativnih medijskih kuća u Rusiji je zatvorena ili marginalizovana, a paralelna stvarnost Kremlja i dalje dominira etrom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track