ŠKOLA ZABRANILA NAGRAĐIVANI GRAFIČKI ROMAN O HOLOKAUSTU: Nije mudro ni zdravo promovisati ovakve stvari deci?!
Foto: sjbooks / Alamy / Alamy / Profimedia

dno dna

ŠKOLA ZABRANILA NAGRAĐIVANI GRAFIČKI ROMAN O HOLOKAUSTU: Nije mudro ni zdravo promovisati ovakve stvari deci?!

Planeta -

Škola u Tenesiju izbacila je Pulicerom nagrađeni grafički roman "Maus" Arta Špigelmana iz nastavnog programa za osmi razred jer ih brine kako će na decu uticati psovke i scena nagog ženskog tela prilikom opisa poljskih Jevreja koji su preživeli Holokaus.

Odluka odbora škole okruga Mekmin samo je poslednja u nizu politički korektnih i često sumanutih "vouk" (woke) odluka kojima se "ispravljaju" istorijske nepravde i brine o osećanjima manjina svih fela.

"Pomalo sam zbunjen ovim", rekao je CNBC-u Špigelman koji je napisao roman o svojim roditeljima. "Ostao sam zabezeknut", dodao je 73-godišnji autor i nazvao odluku odbora "orvelovskom".

Špigelman smatra da nisu blage psovke bile problem koliko tema knjige - priča o životu njegovih roditelja u nacističkom konc logoru, masovnom ubistvu drugih Jevreja, majčinom samoubistvu kada je imao 20 godina i njegovom odnosu sa ocem.

"Upoznao sam mnoge mlade ljude koji su naučili nešto iz moje knjige", rekao je Špigelman.

Da ironija bude još veća, crtež nage žene koji je toliko zabrinuo odbor je zapravo crtež njegove majke.

"Isto tako mislim da je Tenesi prilično dementan. Tamo se nešto vrlo čudno dešava", zaključio je Špigelman.

U Tenesiju od 2000. godine bez izuzetka pobeđuje kandidat republikanaca. Čak je i Donald Tramp pobedio tamo na izborima 2020. sa gotovo 80 posto glasova.

Nil Gejman, nagrađivani pisac, prokomentarisao je na Tviteru odluku školskog odbora: "Postoji samo jedna vrsta ljudu koji bi glasali da zabrane Mausa, kakogod sebe nazivaju ovih dana".

U zapisniku sa sednice odbora navodi se da je jezik u stripu problematičan, kao i prikaz nage žene i zakljućuje da škola ne treba da promoviše "ovakve stvari" jer to nije "ni mudro ni zdravo".

Škola je odluku donela uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track