USIJANJE Kako su Amerika i NATO odbacili zahteve Rusije! Očekuje se sad oštar odgovor Vladimira Putina! Šta je sledeće?!
Foto: AP

RATNE IGRE

USIJANJE Kako su Amerika i NATO odbacili zahteve Rusije! Očekuje se sad oštar odgovor Vladimira Putina! Šta je sledeće?!

Planeta -

Razočarani smo. Žao nam je što nije učinjen ustupak, rekao Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije. Širenje Alijanse na istok je crvena linija za Moskvu

Razmeštanje trupa Kontingent NATO spreman za istok Evrope
Razmeštanje trupa Kontingent NATO spreman za istok Evropefoto: AP

Kriza u odnosima između Amerike i NATO, sa jedne, i Rusije, sa druge strane, ušla je u novu, znatno osetljiviju fazu nakon što su Vašington i Brisel negativno odgovorili na zahteve Rusije u vezi s postizanjem trajnog sporazuma o bezbednosti u Evropi! Američki ambasador u Moskvi Džon Salivan dostavio je ruskom ministarstvu spoljnih poslova pisani odgovor Vašingtona na ruske bezbednosne zahteve, dok je gensek NATO Jens Stoltenberg rekao da je i Alijansa dostavila svoj odgovor.

Očekivan odgovor

Očekivano i prema najavama, reč je o negativnom odgovoru na ruski zahtev da se zaustavi širenje Alijanse na istok i da se stopira članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO. Rusija je tražila i da NATO povuče svoje vojnike i ne raspoređuje raketne sisteme u zemlje koje su nakon 1997. ušle u NATO.

Mašinerija je pokrenuta Ruska fregata Admiral Esen
Mašinerija je pokrenuta Ruska fregata Admiral Esenfoto: AP

Velika vojna vežba - Ruski brodovi u Crnom moru

Više od 20 brodova ruske Crnomorske flote isplovilo je kako bi učestvovalo u vojnoj vežbi, potvrdilo je ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Vojni brodovi su napustili baze Sevastopolj i Novorosijsk, nakon čega su se uputili ka Crnom moru. U vežbi učestvuju fregate, patrolni brodovi, mali raketni brodovi i raketni čamci, desantni brodovi, mali protivpodmornički brodovi, kao i minolovci. Podsećamo, u ponedeljak je počela vežba NATO članica u Mediteranu pod nazivom "Udar Neptuna 22", u kojoj učestvuje i američki nosač aviona "Hari S. Truman".

- Odgovor Amerike na ruske bezbednosne zahteve trasira put za diplomatiju ako se Moskva bude ozbiljno odnosila prema njemu budući da Amerika traži da se prekine sa eskalacijom protiv Ukrajine - rekao je Entoni Blinken, državni sekretar SAD. Iz Moskve je prvi reagovao Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije: - Razočarani smo. Žao nam je što ustupak nije načinjen. Nismo dobili pozitivan odgovor. Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO na istok i slanja destruktivnog oružja koje može da ugrozi teritoriju Ruske Federacije. To faktički znači da NATO ima prav da se širi, a nijedna zemlja nema pravo to da zabrani - rekao je Lavrov.

Krvoproliće u Dnjepru - Gardista ubio petoro

Artem Rijabčuk (21), pripadnik ukrajinske Nacionalne garde, usmrtio je pet osoba, dok je još pet ranio u fabrici projektila u Dnjepru, centralnom delu Ukrajine. Nakon zločina on je pobegao u šumu, ali je nekoliko sati kasnije uhapšen. Krvoproliće se dogodilo juče ujutru prilikom predaje oružja obezbeđenju. On je prilikom hapšenja kod sebe imao "kalašnjikov" sa 200 metaka. - Istraga će utvrditi motiv za ovaj strašan zločin - rekao je Anton Gerščenko, zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Lavrov je ocenio i da će javnost vrlo brzi saznati kompletan sadržaj američkog odgovora Rusiji.

Objaviće ga javno?

- Naše američke kolege su nam rekle da bi voleli da dokument ostane poverljiv. Nema sumnje da će procuriti u javnost vrlo brzo. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija sada razmatra kako da odreaguje na pisani odgovor Amerikanaca i da je dokument predat predsedniku Vladimiru Putinu, koji ga procenjuje. Peskov je rekao da Vašington i NATO nisu u potpunosti razmotrili zahteve Rusije: - Uvek treba da postoji mogućnost daljeg dijaloga. To je u našem interesu i u interesu Amerikanaca - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track