PISMO ŠKOTSKE KRALJICE MERI NA AUKCIJI: Moglo bi da postigne visoku cenu, a evo gde ga je i kome napisala FOTO
Foto: Archivist / Alamy / Alamy / Profimedia

redak dokument

PISMO ŠKOTSKE KRALJICE MERI NA AUKCIJI: Moglo bi da postigne visoku cenu, a evo gde ga je i kome napisala FOTO

Planeta -

Pismo koje je napisala škotska kraljica Meri sledećeg meseca biće ponuđeno na aukciji i očekuje se da bi moglo postići cenu od 14.000 do 18.000 funti.

Pismo je njen apel francuskom veleposlaniku u Engleskoj da dopusti siguran prolaz škotskom plemiću Džordžu Daglasu u Francusku.

Napisano je u dvorcu Karlajl dva meseca nakon njenog bega iz dvorca Lohleven u Pertširu 2. maja 1568., gde je bila zatvorena gotovo godinu dana nakon prisilne abdikacije u korist svog malog sina Džejmsa VI.

Mari se nadala da će, pomažući Džordžu Daglasu u obezbeđivanju puta u Francusku, on posredovati kod francuskog kralja u njeno ime kako bi joj pomogao da obezbedi slobodu.

Pismo će prodavati 2. februara uživo i onlajn aukcionari kuće Lion & Trnbul, čije je sedište u Edinburgu.

Kejti Marsden, stručnjak za retke knjige, rukopise i karte u Lion & Trnbulu, rekla je: "Retko se događa da se dokument sa njezim rukopisom nađe na aukciji. Brinuti o ovom krhkom pismu veoma je posebno".

"Dvanaest redaka napisao je sekretar i dodatnih šest redova Meri, sopstvenom rukom. Pismo je potpisano, 'Votre bien bonne amye, Marie', što u prevodu znači 'Vaša veoma dobra prijateljica, Meri'.

"S obzirom na Merino jedinstveno mesto u istoriji, očekujemo veliki interes za ovu prodaju".

U pismu se od francuskog veleposlanika traži da pozajmi Džordžu Daglasu, donosiocu, 300 zlatnika i da pregovara sa francuskom kraljevskom porodicom kako bi obezbedio Džordžov neometani prolaz.

Merin beg iz Lohlevena pomogli su Džordž Daglas i njegov rođak Vilijam Daglas.

Otišla je u Englesku kako bi potražila utočište, ali ju je uhapsio Ričard Louter, zamenik guvernera Kamberlenda, i otpratio u dvorac Karlajl.

Kraljicu Meri je kraljica Elizabeta I zatvorila 19 godina pre nego što je pogubljena u dvorcu Foteringej u Nortemptonšajeru 8. februara 1587. kada je imala 44 godine.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track