BRITANSKA ANALIZA: Ako se uvedu sankcije, Evropa će izgubiti puno više od Rusije
Foto: Shutterstock, Profimedia

ko je veći gubtinik?

BRITANSKA ANALIZA: Ako se uvedu sankcije, Evropa će izgubiti puno više od Rusije

Planeta -

Ozbiljne sankcije na ruski izvoz nafte i gasa nisu verovatne, ali budu li uvedene, Evropa će izgubiti mnogo više od Rusije, kažu stručnjaci britanske analitičke kompanije Vorteksa.

-Oko 34 odsto evropskog uvoza sirove nafte iz ofšora prošle godine dolazilo je iz Rusije, a rafinerije u Italiji, Holandiji, Španiji i Francuskoj bile bi najugroženije ako se snabdevanje tim energetskim resursom prekine, kažu analitičari Vortekse.

Prema njihovom izveštaju, EU "nije poslednjih nekoliko godina smanjila zavisnost od ruske sirove nafte", a u najgorem slučaju, "Evropi bi bilo puno teže nadoknaditi količine i nivoe nafte izgubljene zbog prekida isporuke iz Rusije nego Ruskoj Federaciji da pronađe alternativne kupce ili smanji svoj izvoz".

Ekstremain scenario

U ekstremnom scenariju Evropa bi morala da pronađe izlaz kako bi izbegla gubitak od oko 2,4 miliona barela dnevno (prosek 2021.) ruske sirove nafte, kaže se u izveštaju.

-To izgleda kao nemoguć zadatak s obzirom na trenutnu situaciju sa globalno niskim zalihama sirove nafte i smanjenjem poverenja proizvođača OPEC-a na Bliskom istoku u sposobnost povećanja proizvodnje, naglašava se.

Dodaje se da bi nedostatak ruske nafte u Evropi mogao biti pogoršan i nestašicom dizelskog goriva iz Ruske Federacije.

-EU je najveći uvoznik ruskog dizelskog goriva: 2021. godine na EU se odnosilo više od 85 odsto ukupnog ruskog izvoza tog goriva, navodi se u izveštaju.

Ističe se da bi u nedostatku dizela Europa uz pomoć drugih dobavljača "trebalo da popuni prazninu u dizelskom gorivu u količini nešto većoj od kombinovanih tokova dizelskog goriva iz Severne Amerike, Bliskog istoka i Azije pre pandemije".

-Geopolitičke napetosti oko ukrajinskog sukoba između Rusije i ne baš koherentnog američko-evropskog konglomerata se zahuktavaju, a reč 'sankcije' se sve više koristi, ali gledajući podatke, jasno je da značajnije sankcije na ruski izvoz nafte i plina verovatno neće biti uvedene. Ako bi se to dogodilo, Evropa bi izgubila puno više od Ruske Federacije, navode stručnjaci Vortekse.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track