LETEO JE 800 KM 30 MINUTA: Kim Džong-un lansirao najveći balistički projektil u poslednjih 5 godina!
Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

sedma proba ove godine

LETEO JE 800 KM 30 MINUTA: Kim Džong-un lansirao najveći balistički projektil u poslednjih 5 godina!

Planeta -

Severna Koreja lansirala je u nedelju ujutru po lokalnom vremenu balistički projektil srednjeg dometa (IRBM), što se smatra najvećim testiranim projektilom od novembra 2017. godine, izvestilo je Južnokorejsko veće za nacionalnu bezbednost, piše BBC.

Lansiranje je obavljeno u 7 sati i 52 minuta po lokalnom vremenu kod istočne obale Severne Koreje.

Japan, Južna Koreja i SAD osudile su najnovije lansiranje severnokorejskog projektila, sedmi test ovog meseca.

Sjedinjene Države pozvale su Pjongjang da se suzdrži od daljnjih destabilizirajućih dela i da se uključi u dijalog, objavilo je u nedelju indopacifičko zapovedništvo američke vojske.

U saopštenju se navodi da je zapovedništvo ocenilo da test ne predstavlja neposrednu pretnju američkoj teritoriji, osoblju ili saveznicima.

0643349183, Kim Džong-un, Severna Koreja, Samdžijon
foto: STR / AFP / Profimedia

Japanski i južnokorejski zvaničnici procenili su da je projektil dosegao visinu od 2000 km i leteo 30 minuta punih 800 km i da je sleteo u Japansko more.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in veruje da je Severna Koreja napravila korak bliže odustajanju od samonametnutog moratorijuma na testiranje raketa dugog dometa, nakon što je u nedelju prijavljena sumnja na raketnu probu, saopštila je njegova kancelarija.

Mun je takođe pozvao Severnu Koreju da prestane da stvara napetosti i da se vrati pregovorima.

UN zabranjuje Severnoj Koreji testiranje balističkog i nuklearnog oružja i uveo je stroge sankcije, ali Severna Koreja redovno prkosi zabrani, a čelnik Kim Džong-un obećao je da će ojačati odbranu svoje zemlje.

Podsetimo, 2017. Severna Koreja je izvela nekoliko nuklearnih testova i ispalila najveće rakete, uključujući neke koje su preletele preko Japana.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track