NEPREGLEDNE KOLONE NA PROTESTIMA U KANADI: Ilon Mask i Tramp podržali kamiondžije! Volonteri dele hranu i piće, a Srbi prasetinu!
Foto: Profimedia / Wyld Adrian/CP/ABACA, EPA / ANDRE PICHETTE

protiv korona mera

NEPREGLEDNE KOLONE NA PROTESTIMA U KANADI: Ilon Mask i Tramp podržali kamiondžije! Volonteri dele hranu i piće, a Srbi prasetinu!

Planeta -

Nepregledne kolone kamiona i ostalih vozila, kao i građana koji su došli peške, ispunili su ulice kanadske prestonice na protestu pod nazivom "Konvoj slobode", drugi dan zaredom, protestujući protiv obavezne vakcinacije.

Protestu koji je najpre najavljen zbog, kako su rekli učesnici, nemogućnosti vozača kamiona da prelaze granicu i rade svoj posao ukoliko nisu vakcinisani, pridružio se i veliki broj građana koji ističu da nisu protiv vakcine već da protestuju braneći slobodu izbora.

Otava, protest, Konvoj slobode
foto: Youtube prtscr / LiveFEED

Snimci iz vazduha pokazuju potpuno blokirane ulice u centru Otave, a centralno okupljanje je na Parlament Hilu, ispred kanadskog parlamenta. Na snimcima sa protesta viđeni su i neki od opozicionih poslanika.

Podrška "Konvoju slobode" stigla je i od najbogatijeg čoveka na svetu, vlasnika Tesle i Spejseksa Ilon Mask, koji je najpre pre nekoliko dana na svom Tviter nalogu napisao "Kanadske kamiondžije su zakon", a danas objavio fotografiju nepregledne kolone kamiona u Kanadi, demantujući neke medije koji su izvestili da u protestu učestvuje "nekoliko desetina kamiona".

Na stranu učesnika "Konvoja slobode" stao je i bivši američki predsednik Donald Tramp.

"Želimo da ovi veliki ljudi koji voze kamione u Kanadi znaju da smo uz njih do kraja. Stvarno su se pokazali, i do sada su uradili više za slobodu u Americi nego mnogi lideri u našoj zemlji", poručio je Tramp na skupu u Teksasu.

Sličnu poruku poslao je i njegov sin, Donald Tramp Junior koji je na svom Fejsbuk profilu pre nekoliko dana postavio video u kojem tvrdi da protest protiv "medicinskew diskriminacije" u Kanadi čini konvoj kamiona dugačak oko 70 kilometara, najavljujući veliko okupljanje na protestu u Otavi.

Društvene mreže su prepune snimaka protesta i poruka podrške kamiondžijama van Kanade,kao i kritika na račun medija bliskih vladi Džastina Trudoa za koije tvrde da su pokušali da umanje broj učesnika.

Mnogi građani su se okupili da pruže podršku "Konvoju slobode" u hrani i toplim napcima.

S obzirom na to da su kamioni počeli da pristižu pre vikenda, za kad je veliko protest zakazan" i da su rekli da "nema mrdanja" sa ulica dok premijer ne povuče mere, volonteri su prikupili veliku količinu hrane i pića da pomognu kamiondžijama da istraju u protestu.

Jedan od snimaka koji je definitivno privukao veliku pažnju je i onaj na kojem se vidi kamiondžija poreklom iz Srbije koji je rešio da usred konvoja ispred parlamenta okrene prase na ražnju i tako vrućom prasetinom nahrani svoje saborce.

Protest se međutim ne dešava samo u Otavi već se proširio i po ostatku zemlje. Snimci sa društvenih mreža prikazuju nepreglednu protestnu šetnju građana u Kalgariju:

Veliku podršku kamiondžije su dobijale od građana okupljenih čitavim putem do kanadske prestonice, koji su ih pozdravljali uzvicima "sloboda" i "hvala vam" okićeni kanadskim zastavama.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da kamiondžije i njihove pristalice "ne predstavljaju stavove Kanađana", a nazvao ih je veoma glasnom "marginalnom manjinom", koja odbacuje nauku, vladu, društvo i savete za javno zdravlje".

Kako su mediji preneli, Trudo je sa svojom porodicom napustio Otavu i otišao na "nepoznatu lokaciju" dok traju protesti.

Kurir.rs, Foto: Profimedia / Wyld Adrian/CP/, EPA / Andre Pichette

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track