FUKUŠIMA, 11 GODINA KASNIJE: Mladi Japanci podneli tužbe zbog raka štitne žlezde protiv operatera elektrane, traže milione evra
Foto: Profimedia

strašne posledice havarije

FUKUŠIMA, 11 GODINA KASNIJE: Mladi Japanci podneli tužbe zbog raka štitne žlezde protiv operatera elektrane, traže milione evra

Planeta -

Kada se desila nuklearna katastrofa u Fukušimi, 2011. bili su maloletni, a sada imaju rak štitne žlezde. Jedanaest godina posle katastrofe nekoliko Japanaca je podnelo tužbu protiv operatera Elektrane, firme Tepco.

U martu 2011. zemlja je snažno zadrhtala u Japanu, a u nuklearnoj elektrani Fukušima došlo je do tri otapanje jezgara. Čihiro je tada imala 15 godina i živela je nedaleko od nuklearne elektrane. Ne želi da kaže svoje pravo ime iz straha od diskriminacije.

Kada je imala 19 godina, 2015. primetila je fizičke promene.

"Odjednom sam dobijala menstruaciju svake dve nedelje, imala probleme sa kožom, ugojila sam se skoro deset kilograma za mesec dana i nisam mogla dobro da gutam", ispričala je ona.

Lekar je utvrdio da ima rak štitne žlezde i da je žlezdu potrebno ukloniti. U to vreme Čihiro je bila studentkinja i počela je da istražuje.

"Tada sam pročitala da je rak štitne žlezde nasledna bolest ili je uzrokovan radioaktivnim zračenjem. Ali niko u mojoj porodici nije imao ovu vrstu raka i shvatila sam: imam rak zbog nesreće u Fukušimi", ispričala je ona.

Zajedno sa još pet pacijenata, Čihiro traži od operatera nuklearne elektrane Tepco odštetu u iznosu od 4,7 miliona evra.

Zastupa ih čitav tim advokata. Jedan od njih je Kendžiro Kitamura. On je optimista, i kaže da se može dokazati uzročna veza između raka i havarije na reaktoru.

"Postoji japanska poslovica koja kaže da su dokazi jači od teorije", kaže Kitamura. Rak štitne žlezde je obično veoma redak, kod dece ima jedan do dva slučaja na milion. "Ali ovde su brojke višestruko veće, to već govori sve."

Šef pravnog tima Keniči Ido ranije je izjavio da bi država trebalo da to detaljno istraži i objavi podatke, pošto je šteta po zdravlje verovatna. Oni koji su pogođeni treba da budu adekvatno obeštećeni: "Potrebna nam je pravda, a ova tužba je put do našeg cilja."

Od ukupno 380.000 pregledane dece od 2011. godine, 266 je imalo karcinom štitne žlezde ili je barem ustanovljena sumnja na njega.

Ovaj relativno visok broj obolelih Florijan Gering iz Nemačkog zavoda za zaštitu od zračenja pripisuje prvenstveno preciznim i intenzivnim istragama u Japanu.

"Postoje mnoge indicije da je povećan broj slučajeva raka štittne žlezde koji se sada otkrivaju nastao zbog činjenice da su stotine hiljada dece pregledali najboljim mogućim aparatima", kaže Gering.

U Černobilju se videlo: Što su deca mlađa, to je veća stopa raka, kaže nemački naučnik. Ali to nije bio slučaj u Fukušimi.

Gering ne poriče da postoji veza između zračenja i raka. Ipak, smatra da je još rano za konačnu dijagnozu.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track