PREOKRET Trudna novinarka će ipak moći da se vrati na Novi Zeland
Foto: Printscreen Instagram/charlottebellis

obratila se talibanima za pomoć

PREOKRET Trudna novinarka će ipak moći da se vrati na Novi Zeland

Planeta -

Trudna novozelandska novinarka koja je zaglavljena u Avganistanu zbog granične politike svoje zemlje u vezi sa Kovidom 19 rekla je u utorak da će se vratiti kući nakon što joj je vlada ponudila put nazad.

Ponuda vlade predstavlja je povlačenje odluke Novog Zelanda nakon što su zvaničnici ranije insistirali da Šarlot Belis mora ponovo da se prijavi za mesto u karantinskim hotelima, prenosi AP.

Zamenik premijera Grant Robertson rekao je da je Belisovoj ponuđen vaučer za sobu.

Vratiću se u svoju domovinu Novi Zeland početkom marta da rodim našu devojčicu, rekla je Belis u saopštenju.

-Tako smo uzbuđeni što ćemo se vratiti kući i biti okruženi porodicom i prijateljima u tako posebnom trenutku, dodala je.

Njen slučaj je brzo postao sramota za Novi Zeland, koji ima hiljade građana koji čekaju u inostranstvu da se otvori prostor u graničnim karantinskim hotelima koje vodi vojska.

Belis je rekla da želi da se zahvali kolegama Novozelanđanima na njihovoj podršci i da će nastaviti da izaziva vladu da pronađe rešenje za svoje granične kontrole.

Dodala je da je razočarana što je odluka bila jednokratna i nije ponudila put kući za druge trudne Novozelanđanke.

Ona je u nedelju rekla da je svaki dan bitka. Sada u 25. nedelji trudnoće, rekla je da je bezuspešno pokušala da uđe na Novi Zeland putem sistema u stilu lutrije, a zatim se prijavila za hitan povratak, ali je odbijena.

Kris Bani, šef karantinskog sistema Novog Zelanda, rekao je da je nova ponuda data novinarki, jer je Avganistan izuzetno opasan i postoji rizik od terorizma.

Rekao je da postoji ograničena mogućnost da se pomogne ljudima na terenu, posebno nakon povlačenja američkih snaga prošle godine.

-Priznajemo da gospođa Belis sebe smatra bezbednom i da nije tražila raspodelu po tom osnovu, rekao je Bani.

-Imamo rezidualno diskreciono pravo da dodelimo sredstva u retkim i izuzetnim okolnostima, rekao je Bani, dodavši da publicitet oko slučaja nije bio odlučujući faktor i da je jedina briga bila novinarkina bezbednost.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track