NOVA KOKAINSKA PRESTONICA EVROPE: Krvavi rat krijumčara besni u ovom lučkom gradu, a korupcija doseže do najviših organa vlasti
Foto: Dmitry Rukhlenko / Panthermedia / Profimedia

situacija sve gora

NOVA KOKAINSKA PRESTONICA EVROPE: Krvavi rat krijumčara besni u ovom lučkom gradu, a korupcija doseže do najviših organa vlasti

Planeta -

Milijarde "zarađene" od industrije kokaina korumpirale su one na moćnim pozicijama, a u zatvoru je završio širok spektar javnih službenika.

Albanski gangster koji je imao lažni britanski pasoš, ubijen je ispred svoje kuće u Antverpenu usred krvavog rata za kontrolu unosne trgovine drogom u tom lučkom belgijskom gradu, koji je postao evropska prestolnica kokaina krijumčarenog iz Južne Amerike u Evropu, ali i prema Rusiji i Bliskom istoku.

Bledara Mucu (39), ubila su dvojica napadača dok se u subotu uveče vraćao kući udaljenoj svega nekoliko metara od policijske stanice, a vlasti tvrde da je zločin imao sva obeležja naručenog ubistva.

Muca, kog su nadzorne kamere snimile 2016. kako iz puca na policiju, živeo je protekle dve godine u Antverpenu i bio ključni član albanske narko bande, piše Jutarnji list.

Tradicionalno poznat po trgovini dijamantima, Antverpen preplavljuju albanski kriminalci, a policija vodi izgubljenu bitku s narko kartelima.

Naime, milijarde generisane od industrije kokaina "pokvarile" su one na moćnim pozicijama, a u zatvoru je završio širok spektar javnih službenika.

U poslednjoj rundi uhapšeni su glavni inspektor belgijske policije optužen za davanje informacija kriminalnim grupama kao i administrator u bolnici osumnjičen da je tražio lične podatke lučkih radnika koji bi mogli biti podmićeni.

Gangsteri poput Muce ciljaju na moćnike pretražujući svaki aspekt njihovog života i traže njihove slabe tačke, poput dugova koji bi ih naterali na primanje mita.

Novac od droge na ulicama Antverpena koristi se za "kupovinu" policije, carinika i lučkih radnika koji omogućavaju procvat ilegalne trgovine.

Smatra se da neki operateri na dizalicama dobijaju hiljade evra kako bi sakrili kontejnere sa drogom ili zamenili one sa kokainom, za legitimne.

Carinici opisuju taktiku u stilu "trojanskog konja" u kojoj se krijumčari danima skrivaju u kontejnerima na dokovima, a u tome im pomaže lučko osoblje.

Problem je postao toliko ozbiljan da je CEPA, udruženje lučkih radnika Antverpena, svojim radnicima pustila video o opasnostima primanja mita.

Animirani video upozorava zaposlene da izbegavaju da van posla nose odeću na osnovu koje bi neko mogao da nasluti da rade u ludi, kao i da u barovima i restoranima ne pričaju o svom poslu i da posebnu pažnju obrate na osobe koje ih kontaktiraju sa lažnih profila na društvenim mrežama.

Prošle godine je u gradskoj luci pronađeno rekordnih 90 tona kokaina vrednog 13 milijardi evra, a smatra se da zaplene, koje su najveće u Evropi, čine samo deset posto kokaina prokrijumčarenog kroz grad.

I sam gradonačelnik Antverpena gde je eskaliralo nasilje sa sve bombaškim napadima i pucnjavom iz automobila, kaže da bogati poslovni ljudi potpomognuti novcem od droge nastoje da se infiltriraju i utiču na politiku grada.

Zbog tvrdnji da narko-bande pokušavaju da ga ubiju, Bart De Vever je prošle godine dobio 24-časovnu policijsku zaštitu.

- Ponosni smo na bliske veze i snažan trgovinski odnos s Latinskom Amerikom. Međutim, posljednjih godina, promet kokainom se eksponencijalno povećao. Posledice toga su vrlo opipljive, posebno za lučke gradove. Nažalost, posledice snose i zemlje iz kojih dolazi droga, poput Kolumbije. Uticaj organizovanog kriminala i kriminalnog novca potkopava tkivo našeg društva, rekao je Vever.

Jedan neimenovani zvaničnik kaže da "burekdžinice i brijačnice zjape prazne" ali na papiru beleže ogroman profit, dok cene nekretnina u Antverpenu rastu zbog novca od trgovine drogom.

Njegov položaj pored Holandije, gde se veći deo uvezenog kokaina pakuje pre dalje distribucije u druge delove Evrope, takođe je faktor.

A čitavu situaciju dodatno pogoršava i rastuća potražnja za kokainom u Evropi gde se ova droga sve više smatra društveno prihvatljivijom.

Prošle godine, nakon niza racija u sklopu Operacije Skaj, jedne od najvećih belgijskih operacija protiv droge, otkrivena je mreža korumpiranih zvaničnika koji su imali pristup državnim bazama podataka svih belgijskih građana.

Izvršena je racija na više od 200 domova širom Belgije, a uhapšeno je 48 osumnjičenih, uključujući tri advokata u Antverpenu i državne službenike.

Zaplenjene su i ogromne količine novca, dijamanata, nakita, luksuznih automobila i oružja, kao i lažne policijske uniforme.

Glavni tužilac Antverpena Frenki de Kejzer uporedio je rat protiv narko bandi sa "igrom mačke i miša" u kojoj se kriminalci bore da ostanu korak ispred zakona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja