ISTRAŽIVANJE Naučnici otkrili mogući uzrok zašto je zaraza omikronom blaža od delte
Foto: Wang Song / Xinhua News / Profimedia

nauka

ISTRAŽIVANJE Naučnici otkrili mogući uzrok zašto je zaraza omikronom blaža od delte

Planeta -

Naučnici su identifikovali mogući uzrok zbog koga je zaraza omikronom blaža od zaraze ostalim varijantama koronavirusa.

Istraživanja su pokazala da je omikron osetljiviji na imunosnu reakciju ljudi od delta varijante, objavili su istraživači iz Nemačke i Velike Britanije u časopisu ''Cell Research''.

-U našem istraživanju prvi put je objašnjeno zašto infekcije omikronom ređe izazivaju teške oblike bolesti, rekao je Martin Mihaelis iz Odeljenja za biološke nauke pri Univerziteta u Kentu, čiji je tim sproveo ovo istraživanje na Univerzitetu bolnici u Frankfurtu.

-Izgleda da omikron, suprotno od delte, ne uspijeva da spreči zaražene ćelije da proizvode i luče interferon, prirodni protein zaslužan za imunosni odgovor koji je prisutan u svim ljudskim ćelijama.

Zaražene ćelije proizvode interferon. Pojednostavljeno, ove supstance služe kao glasnici koji, među ostalim, informišu ostale suspstance o prisutnosti virusa.

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala "uspešnijom" od omikrona kada je posredi sposobnost supstanci da blokiraju proizvodnju interferona.

Interferon je važan za nespecifičan imunosni odgovor, odnosno za vrlo brzu i uopštenu reakciju imunog sistema u borbi protiv patogena. Nespecifični imunološki odgovor treba razlikovati od specifičnog imunološkog odgovora kome je potrebno više vremena da se aktivira.

Specifičnim imunološkim odgovorom stvaraju se antitiela koja postoje da bi se borila protiv određenog patogena.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track