AMERIČKI F-16 ČUVAJU NEBO EMIRATA! Zadatak obaranje dronova kamikaza i sprečiti napad na ABU DABI! Stiže F-35 i raketni razarazač
Foto: Printscreen

Vri i na bliskom istoku

AMERIČKI F-16 ČUVAJU NEBO EMIRATA! Zadatak obaranje dronova kamikaza i sprečiti napad na ABU DABI! Stiže F-35 i raketni razarazač

Planeta -

Sjedinjene Američke Država saopštile su sad i izvanično da su poslali borbene avione kako bi pomogli Ujedinjenim Arpaskim Emiratima da se odbrane posle raketnih i napada dronova kamikaza koje su na ciljeve u Abu Dabiju poslali jemenski Huti koje podržava Iran.

Sekretar za odbranu Lojd ostin u telefonskom razgovoru rekao je prestolonasledniku Abu Dabija Mohamedu bin Zajedu Al Nahjanu da će Vašington poslati raketni razarač USS Kol u luku u Abu Dabiju, javlja Rojters.

U tom razgovori Ostin je saopštio i da će u taj zalivski emirat poslati borbene avione pete generacije, kako bi zaustavili raketne napade na tu zemlju, jer je samtraju strateškim partnerom.

Međutim, poznavaoci prilika ukazuju da SAD letleice već patroliraju na nebu iznad Abu Dabija. U pitanju su F-16 C Blok 30 koji su kako tvrdi poznavalac prilika na Bliskom istoku i stručnjak za avijaciju Babak Taghvaee naoružani raketama AIM-9K Sjavajnder i raketama AIM-120C AMRAAM koji patroliraju zonom jugoistočno od Abu Dabija sa ciljm da spreče svaki pokušaj napada dornovima kamikazama i da ih obore u vazduhu.

Kako on navodi patrole se odvijaju još od 24. januara svakog dana u periodu od 18.30 do sedam sati ujutro narednog dana.

Prema njegovim tvrdnjama on je slao pitanja Centralnoj komandi vojske SAD, ali se oni o tome nisu preterano izjašnjavali.

Inače, interesantno je da UAE imaju solidnu flotu lovačkih aviona više od 70 lovaca F-16 i više od 50 lovaca Miraž-2000-9, koji su dovoljni za patroliranje nad ovom zalivskom državom. Inače arsenal letelica je veći nego što imaju pojednine države.

O tome šta je pravi razlog zašto su se SAD uključile u patroliranje na nebu ove države je dvojak ili solidarnost ili se može protumačiti kako Babak Taghvaee tvrdi "nesposobnost"

Kako je on zapisao UAE imaju samo jedan tanker A330-243MRTT koji je sposoban za pretakanje goriva u vazduhu i većina njihovih pilota F-16/Mirage 2000 nije obučena ili kvalifikovana da dobija gorivo od KC-135R iz USAF-a.

Inače trenutno 5-6 eskadrila je angažovano na bombardovanju Jemena.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track