PROCURIO SADRŽAJ DOKUMENTA KOJI JE POSLAT MOSKVI Sada je jasno zašto Putin nije zadovoljan
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

odbijenica

PROCURIO SADRŽAJ DOKUMENTA KOJI JE POSLAT MOSKVI Sada je jasno zašto Putin nije zadovoljan

Planeta -

Prema dokumentima koji su navodno ustupljeni španskim novinama El Pais i koji su danas objavljeni, Sjedinjene Američke Države i Severnoatlantski savez (NATO) formalno su odbili ruski zahtev da Savez napusti plan o širenju na istok Evrope, a odbili su Moskvi da daju i druge bezbednosne ustupke koje je tražila.

SAD i NATO navode da su još uvek raspoloženi za dijalog i u to su ime ponudili nekoliko područja za moguću suradnju, prenosi RT.

Pisani odgovor na zahteve koje je Moskva izrekla u decembru 2021. godine usklađeni su sa izjavama koje su zvaničnici zemalja Zapada davali unazad mesec i nešto više dana, odnosno otkad traju napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici, a i šire.

NATO Rusiju krivi za "značajno, neprovocirano, neopravdano i stalno" gomilanje vojske u i oko Ukrajine, kao i u Belorusiji. Savez je ponovio da podržava "pravo drugih zemalja da izaberu ili promene bezbednosne dogovore", čime je u suštini odbio zahtev Rusa da u svoje članstvo ne primi ni Ukrajinu ni bilo koju drugu novu članicu.

NATO je opovrgnuo tvrdnje da predstavlja pretnju za Rusiju i tvrdi da je Moskvi nakon okončavanja Hladnog rata ponudio "ruku prijateljstva" i dijalog.

-Povlačenje ruske vojske iz Ukrajine i područja oko nje nužno je za značajan napredak, tvrdi NATO u spomenutim dokumentima.

Kako bi pokazao spremnost na saradnju, Savez je Rusima ponudio da dve strane razmenjuju izveštaje o vojnim vežbama, da se češće konsultuju, da se uspostavi direktna civilna telefonska linija te da se ponovo otvore diplomatske misije u Moskvi i Briselu.

SAD je odbio zahtev Rusije da se NATO ne širi na države koje su još bliže ruskoj granici. "Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju NATO-ovu politiku otvorenih vrata", navodi se u dokumentima.

Vašington je rekao da je spreman da razgovara o "recipročnom obavezivanju SAD-a i Rusije da na teritoriju Ukrajine neće slati raketne sisteme i oružane snage".

Što se tiče mobilizacije američkih i NATO-ovih snaga u istočnoj Evropi, u dokumentu stoji da je ona bila "ograničena, proporcionalna, kao i u skladu sa Osnivačkim aktom koji su NATO i Rusija 27. maja 1997. godine potpisali u Parizu, dokumentom kojim su definisani međusobni odnosi, saradnja i bezbednosna pitanja Saveza i Rusije.

U dokumentima stoji i da će Savez osnažiti svoj "obrambeni stav" ako Rusija napadne Ukrajinu ili osnaži svoj "silovit stav".

SAD je, poput NATO-a, rekao da dijalog između Moskve i Zapada može da napreduje u "okruženju smanjenih tenzija", referirajući pritom na ruske pretnje Ukrajini.

Amerika je rekla da je spremna da nastavi razgovore sa Moskvom koji se tiču nuklearnog oružja, odnosno da je spremna razgovarati o ograničenju upotrebe balističkih raketa i bombardera naoružanih nuklearnim bojevim glavama.

Rusija tvrdi da neće napasti Ukrajinu i više je puta rekla da vojnu infrastrukturu Zapada duž svoje granice smatra pretnjom. Moskva je u decembru 2021. godine predložila da SAD i NATO potpišu pravno obvavezujuća primirja na tu temu.

Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je rekao da su pisani odgovori koje je Vašington poslao Moskvi pokazali da SAD odbacuje "fundamentalne" bezbednosne brige Rusije. Ranije je slično govorio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track