USTUPCI ILI 10 POSTO PRIHODA: Evropski sud potvrdio nagodbu Evropske komisije i ruskog Gasproma oko cena gasa
Foto: Profimedia / Peter Kovalev / TASS

CENA GASA

USTUPCI ILI 10 POSTO PRIHODA: Evropski sud potvrdio nagodbu Evropske komisije i ruskog Gasproma oko cena gasa

Planeta -

EvropskiI sud potvrdio je nagodbu Evropske komisije sa ruskim Gaspromom, nakon njihovog pristanka na izmenu strukture cena gasa i obezbeđivanja pristupa konkurencije infrastrukturi u istočnoj Evropi.

Gasprom je ponudio ustupke kako bi izbegao kaznu koja je mogla da dosegne i 10 posto njegovog međunarodnog prihoda i Brisel ih je 2018. prihvatio.

Ruski gasni džin odustao je tako od sistema vezivanja cena gasa za cenu nafte i obavezao se da klijentima ponudi mogućnost nižih cena u slučaju njihovog značajnog otklona od cena na zapadnoevropskim tržištima, tumači Rojters.

U decembru su cene gasa u Evropi dostigle rekordne nivoe, daleko više od onih u Gaspromovim dugoročnim ugovorima o snabdevanju, napominje novinska agencija.

Ruska firma je pak nagodbom bila prisiljena da ukine i ugovorne odredbe koje su njenim klijentima branile preprodaju gasa.

Poljska gasna kompanija PGNiG pokušala je da ospori nagodbu EK i Gasproma na luksemburškom Opštem sudu, zatraživši ujedno poništenje odluke EK o odbacivanju njihove tužbe protiv Gasproma.

"Opšti sud smatra da osporena odluka nije kompromitiovana proceduralnim i materijalnim greškama koje je naveo podnositelj", stoji u saopštenju.

Sudije su, piše Hina, ipak poništile odluku Komisije o odbacivanju PGNiG-ove tužbe protiv Gasproma, objasnivši da Brisel nije poštovao proceduralna prava poljske kompanije.

"Presuda Opšteg suda znači da Evropska komisija mora da preispita pritužbu PGNiG-a", naveo je izvršni direktor poljske firme Pavel Majevski.

Gasprom nije želeo da komentariše presudu. Poljska kompanija može da se žali na presudu Sudu EU.

Objava presude vremenski se poklopila sa zaoštravanjem ukrajinske krize, primećuje Rojters.

Zapad optužuje Rusiju da je u blizini granice sa Ukrajinom nagomilala oko 100.000 vojnika i EU se priključio pretnji sankcijama Moskvi u slučaju napada uprkos tome što poprilično zavisi od isporuke ruskog gasa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track