DŽONSON RAZGOVARAO SA PUTINOM Evo šta je BILA GLAVNA TEMA i šta su jedan drugome rekli!
Foto: EPA / ROBERT PERRY, EPA / Yuri Kochetkov

telefonski razgovor

DŽONSON RAZGOVARAO SA PUTINOM Evo šta je BILA GLAVNA TEMA i šta su jedan drugome rekli!

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson i ruski predsednik Vladimir Putin složili su se u telefonskom razgovoru da ''zaoštravanje odnosa nije ni u čijem interesu'', saopšteno je iz Dauning strita.

Džonson je rekao Putinu da će napraviti ''tragičnu pogrešnu procenu'' ako napadne Ukrajinu, u telefonskom pozivu.

Putin se, rekao je Kremlj, žalio da ruski zahtev za opravdanim bezbednosnim garancijama nije ispunjen, prenosi britanski Gardijan.

Ruski predsednik je takođe rekao Džonsonu da je Kijev umešan u ''hronične sabotaže'' sporazuma iz Minska koji su osmišljeni da se postigne političko rešenje na istoku Ukrajine, uključujući veću autonomiju.

Kremlj nije rekao kako će Rusija odgovoriti na ono što je opisao kao nespremnost NATO-a da odgovori na ono što vidi kao opravdanu zabrinutost Rusije.

-Primećena je nespremnost NATO-a da adekvatno odgovori na utemeljenu zabrinutost Rusije, dok se krije iza pozivanja na takozvanu politiku NATO alijanse, koja je u suprotnosti sa osnovnim principom nedeljivosti bezbednosti, navodi se u saopštenju.

-Premijer je izrazio duboku zabrinutost zbog trenutne neprijateljske aktivnosti Rusije na ukrajinskoj granici. On je istakao potrebu da se pronađe put napred koji poštuje i teritorijalni integritet Ukrajine i pravo na samoodbranu. Premijer je naglasio da bi svaki dalji upad Rusije na teritoriju Ukrajine bio tragična pogrešna procena, navodi se u saopštenju dauning strita.

Džonson je rekao da sve evropske demokratije imaju pravo da teže članstvu u NATO-u i dodao da se to pravo u potpunosti odnosi na Ukrajinu.

On je takođe ponovio da je NATO odbrambeni savez.

-Lideri su se složili da pogoršanje nije ni u čijem interesu. Premijer je istakao važnost dijaloga i diplomatije i potrebu uključivanja Ukrajine u razgovore, navodi se u saopštenju portparola Džonsonovog kabineta.

Putin i Džonson su se složili da su bili u mogućnosti da sarađuju oko Irana, Avganistana i klimatskih promena, navodi se iz kabineta Borisa Džonsona, dodajući da su morali da ''primene ovaj duh dijaloga na trenutne tenzije kako bi pronašli mirno rešenje''.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track