TEPIH OD LEŠEVA: 100.000 komada mrtve ribe pluta u blizini obale Francuske, Pariz šokiran i traži istragu
Foto: Sea Shepherd/ABACA / Abaca Press / Profimedia

incident

TEPIH OD LEŠEVA: 100.000 komada mrtve ribe pluta u blizini obale Francuske, Pariz šokiran i traži istragu

Planeta -


Holandski kočar FV Margiris, drugi najveći ribarski brod na svetu, ispustio je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski okean kod Francuske.

Francuska ministarka pomorstva Anik Žirardin nazvala je slike uginule ribe – koje su činile plutajući tepih od leševa koje su uočili aktivisti za zaštitu životne sredine – "šokantnim“ i zatražila je od nacionalnog organa za nadzor ribolova da pokrene istragu.

Virginijus Sinkevičijus, evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, takođe je rekao da traži "iscrpne informacije i dokaze o slučaju", prenose svetske agencije.

Incident, koji se dogodio rano u četvrtak, posledica je pucanja mreža broda, saopštila je grupacija PFA koja predstavlja vlasnika broda i dodala da su ovakve nesreće "veoma retka pojava".

0659160131, mrtva riba, Atlantik
foto: AFP / AFP / Profimedia

"U skladu sa pravom EU, ovo je zabeleženo u brodskom dnevniku i prijavljeno vlastima države pod čijom zastavom je brod, Litvanije“, navodi se u saopštenju i dodaje da će mrtva riba biti oduzeta od kvote plovila.

Francuski aktivisti Si šepard grupa prvi su objavili fotografije površine okeana prekrivene "tepihom" plavog mola, podvrste bakalara, koji se koristi za pravljenje ribljih štapića, ulja i brašna.

Navodno je u moru završilo više od 100.000 komada mrtve ribe koja je pokrila površinu od oko 3.000 kvadratnih metara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track