KORONA U SVETU: Izrael ukida kovid potvrde, Šveđani dižu ruke od masovnog testiranja, Danci odustali od mera ali ne i testiranja
Foto: Profimedia / IBL/ Shutterstock

omikron

KORONA U SVETU: Izrael ukida kovid potvrde, Šveđani dižu ruke od masovnog testiranja, Danci odustali od mera ali ne i testiranja

Planeta -

Visokozarazni omikron soj koronavirusa učinio je kovid potvrde i masovna testiranja nepotrebnim, ocenili su zvaničnici dve zemlje koje su svaka na svoj način bili primeri borbe protiv kovida.

Izrael, šampion po broju vakcinisanih, sada ima rekordan broj teško obolelih od kovida ali je ipak odustao od kovid propusnica.

Od danas, ove potvrde o vakcinaciji ili preležanoj bolesti potrebne su samo ako se prisustvuje masovnim događajima poput, na primer, venčanja. Za odlazak u restorane, bioskope, hotele više nije potrebno pokazivati negativan test, prenose agencije.

Pravila su ublažena uprkos činjenici da je u bolnicama više od 1200 obolelih, što je najveći broj od početka pandemije u zemlji od 9,4 miliona stanovnika. Prema podacima ministarstva zdravlja, 1250 pacijenata teško je bolesno.

Talas omikrona vrhunac je dosegao pre dve nedelje. Danas je registrovano 52.600 novih slučajeva, znatno manje od ranije prijavljenih 85.000 u jednom danu.

Sa druge strane, švedske vlasti su procenile da je masovno testiranje skupo i neefikasno.

"Došli smo do tačke kada trošak i relevantnost testiranja više nisu opravdani", rekla je sinoć za švedsku nacionalnu televiziju Karin Tegmark Visel, direktorka švedskog zavoda za javno zdravlje.

Švedska u sredu ukida sve epidemiološke mere, koje su u određenom obliku bile na snazi još od početka pandemije u martu 2020. godine, a jedna od promena je prestanak opsežnog testiranja na koronavirus.

Od srede se građani sa simptomima kovida-19 čije stanje ne zahteva hospitalizaciju uglavnom više neće testirati u javnom zdravstvenom sistemu, nego će se kapaciteti potpuno preusmeriti na testiranje osoblja i pacijenata bolničkog i sistema nege o starim i osetljivim osobama.

"Opsežna testiranja svih osoba koje imaju kovid-19 koštala bi oko 50 miliona evra nedeljno, odnosno 200 miliona evra mesečno. Trenutno je polovina svih testova pozitivna. Društvene resurse treba koristiti tamo gde donose najviše koristi", izjavila je Tegmark Visel.

"Kad bi sveobuhvatno testiranje doprinelo boljoj kontroli zaraze, onda bi se isplatilo, ali danas imamo i druge sisteme praćenja", dodala je ona.

S druge strane Danska je 1. februara već ukinula epidemiološke mere, ali i dalje testira građane na koronavirus.

"Još uvek je važno testirati kod pojave simptoma. To može imati klinički značaj za pojedine pacijente. Ako se simptomi razviju u ozbiljnu bolest, potrebna je dijagnoza radi li se o kovidu, gripu ili nečem trećem", kaže Soren Brostrom, direktor danskog zavoda za javno zdravlje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track