Svedok: Bin Laden ubijen, a nije pružao otpor

Verzija specijalca suprotna od zvaničnog izveštaja

Svedok: Bin Laden ubijen, a nije pružao otpor

Planeta -
Lider Al Kaide bio ranjen u sobi kada je jedan od vojnika izrešetao njegovo telo

VAŠINGTON - Izveštaj iz prve ruke o napadu američkih specijalaca - pripadnika mornaričkih Foka, u kome je ubijen Osama bin Laden, u suprotnosti je sa prethodnim izveštajima američkih zvaničnika, izazvavši tako pitanja da li je terorista predstavljao pretnju po vojnike kada su zapucali po njemu.

Bin Laden je navodno pogođen u glavu dok je provirivao iz svoje sobe na spratu zgrade u koju su upale Foke, kaže bivši pripadnik te jedinice Met Bisonet, koji je pod pseudonimom Mark Oven napisao knjigu "No Easy Day". Knjiga će iduće sedmice izaći iz štampe. Bisonet tvrdi da se nalazio odmah iza strelca i peo uz stepenice. "Na pet stepenika do vrha čuo je paljbu", a strelac je rekao da je video "muškarca kako viri" na desnoj strani hodnika.

Bisonet piše da je Bin Laden nestao u sobi i da su ga Foke, kada su ušle, pronašle sklupčanog na podu u lokvi krvi i sa vidljivom ranom na desnoj strani glave, sa dve žene kako nariču iznad njega. On je rekao da je strelac odgurnuo žene i da je sa još nekolicinom vojnika više puta pucao u telo koje se još trzalo. Foke su kasnije pronašle dva oružja sakrivena u dovratku, netaknuta, navodi pisac.

U izveštaju zvaničnika administracije posle akcije u Pakistanu navodi se da je Bin Laden upucan kada je pobegao u sobu, jer su vojnici strahovali da kreće po oružje. Portparol Bele kuće Tomi Vietor nije želeo da komentariše očigledne kontradikcije, ali je u imejlu AP-u napisao: "Kao što je predsednik Obama napisao te noći, pravda je stigla Osamu bin Ladena. Zahvalni smo ljudima koji su izveli ovu operaciju, jer su oni primeri profesionalizma, patriotizma i hrabrosti".

"No Easy Day" je trebalo da bude objavljen 11. septembra, ali je izdavačka kuća "Daton" saopštila da će knjiga biti dostupna već 4. septembra zbog velike potražnje. Agencija AP, koja je imala uvid u knjigu, navodi da će izveštaj Bisoneta izazvati neprijatna pitanja u vezi sa time da li je akcija sprovedena da bi se uhvatio ili jednostavno ubio Bin Laden.

Bisonet u knjizi navodi da im je pre akcije advokat ili Bele kuće ili Ministarstva odbrane rekao da ne idu u ubilačku misiju i da, ukoliko ne bude predstavljao pretnju, Bin Ladena treba zarobiti. Drugo, potencijalno neprijatno otkriće za američke zvaničnike koji tvrde da se prema Bin Ladenovom telu odnosilo sa poštovanjem, autorov je opis povratka Foka, sa jednim vojnikom koji je sedeo Bin Ladenu na grudima. Sedenje na mrtvima je uobičajena praksa u američkoj vojsci zbog nedostatka prostora u helikopterima.

Bisonet navodi i da većina članova misije nisu pristalice Baraka Obame i da su bili svesni da su mu ubistvom Bin Ladena kupili još jedan mandat, ali je dodao da ga svi oni poštuju kao nadređenog komandanta. Američki zvaničnici strahuju da bi knjiga mogla da sadrži i neke poverljive informacije, jer nije prošla zvaničnu istragu Pentagona koja važi za dela koja objavljuju bivši ili sadašnji zaposleni u Ministarstvu odbrane.Zvaničnici Pentagona i CIA sada proučavaju materijal i mogli bi da pokrenu i pravne akcije protiv pisca, ukoliko se ispostavi da je otkrio poverljive informacije.Bisonet tvrdi da nije otkrio poverljive ili osetljive informacije koje bi mogle da kompromituju na bilo koji način nacionalnu bezbednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track