BAJDEN Ako Putin napadne Ukrajinu, ništa od gasovoda Severni tok 2! Obećavam vam to
Foto: EPA / FOCKE STRANGMANN, EPA / Leigh Vogel

zajednička konferencija predsednika sad i nemačkog kancelara

BAJDEN Ako Putin napadne Ukrajinu, ništa od gasovoda Severni tok 2! Obećavam vam to

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u ponedeljak da će gasovod Severni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija napadne Ukrajinu i naglasio jedinstvo sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dok se Zapad okuplja da spreči rat u Evropi.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući sa novim nemačkim liderom, Bajden, dugogodišnjim protivnikom decenijskog projekta gasovoda do Nemačke iz Rusije, rekao je da će ukoliko ruske snage pređu u Ukrajinu to biti okidač za gašenje, prenosi Rojters.

-Ako Rusija izvrši invaziju, to znači da tenkovi ili trupe ponovo pređu... granicu Ukrajine, onda neće biti više Severnog toka 2. Mi, mi ćemo to okončati, rekao je Bajden.

Upitan kako, s obzirom da je projekat pod kontrolom Nemačke, Bajden je rekao: Obećavam vam, moći ćemo to da uradimo.

Šolc je rekao da su Sjedinjene Države i Nemačka imale isti pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nisu direktno potvrdile planove za Severni tok 2 niti su ga poimence spomenule javno tokom susreta.

Rusija je okupila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, ali egira da planira invaziju. Američki zvaničnici kažu da bi do napada moglo doći u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Šolc, na udaru kritike u zemlji i inostranstvu zbog onoga što se smatra nedovoljnim vođstvom u krizi, rekao je novinarima da će Rusija platiti veoma visoku cenu ako izvrši invaziju na Ukrajinu i dodao je da Nemačka i Sjedinjene Države imaju isti pristup.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track