MAKRON U KIJEVU: Posle susreta sa Vladimirom Putinom, francuski lider danas razgovara i sa Zelenskim
Foto: EPA

diplomatija

MAKRON U KIJEVU: Posle susreta sa Vladimirom Putinom, francuski lider danas razgovara i sa Zelenskim

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron danas stiže u Kijev gde će razgovarati sa ukrajinskim liderom Volodomirom Zelenskim.

Makron će u Ukrajinu stići iz Moskve gde se juče sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sastanak dvojice lidera trajao je više od pet sati tokom kog je Putin upozorio NATO da Rusija neće pristati na širenje Alijanse dalje na istok, kao i da neće dopustiti Kijevu da silom povrati Krim.

"Zašto je mogući prijem Ukrajine (u NATO) toliko opasan? Postoji problem: evropske zemlje, uključujući Francusku, smatraju da je Krim deo Ukrajine, a mi smatramo da je deo Ruske Federacije. I ako se preduzmu pokušaji da se ova situacija promeni vojnim putem, a u doktrinarnim dokumentima Ukrajine propisano je: a) Rusija je protivnik, b) povratak Krima vojnim putem je moguć. Zamislite da je Ukrajina članica NATO-a. Član 5 nije ukinut, naprotiv, gospodin Bajden je nedavno rekao da je član 5 apsolutni imperativ i da će se poštovati. To znači da će doći do vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a... da li treba da se borimo protiv NATO-a?", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora Makronom.

Sa druge strane Makron je ocenio da još uvek postoji šansa da se nađe mirno rešenje krize.

"Sada svi moramo da pronađemo miran put u Evropi i put stabilnosti, još uvek postoji mogućnost i vreme za to“, rekao je Makron.

Dvojica predsednika razgovaraće telefonom danas posle sastanka Makrona i Zelenskog.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da planira vojnu invaziju na Ukrajinu što Moskva odlučno demantuje ali upozorava da neće tolerisati širenje NATO na istok.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track