NE RASTAVLJAMO MOST ZBOG FALUSNOG SIMBOLA MEGALOMANSKOG MILIJARDERA! Bezosovu superjahtu čeka plotun pokvarenih jaja i paradajza
Foto: EPA-EFE/Remko de Waal

roterdam proključao

NE RASTAVLJAMO MOST ZBOG FALUSNOG SIMBOLA MEGALOMANSKOG MILIJARDERA! Bezosovu superjahtu čeka plotun pokvarenih jaja i paradajza

Planeta -

Na Fejsbuku je kreiran događaj "Gađanje superjahte Džefa Bezosa jajima", za koji se do sada prijavilo gotovo 3000 stanovnika Roterdama, a još 10.000 ih je napisalo da je zainteresirano da učestvuje.

Događaj je kreiran nakon što je prošle sedmice objavljeno da će 114 godina stari most u Roterdamu biti razmontiran kako bi sa brodogradilišta mogla da se izvede nova, luksuzna jahta američkog milijardera.

Jahtu dugu 127 metara gradi holandska firma Okeanko, a kada bude gotova ove godine, brod sa tri jarbola postaće najviša jedrilica na svetu, piše Independent.

Most, koji lokalno stanovništvo naziva De Hef, visok je 39,9 metara, zbog čega će Bezosovu superjahtu vrednu 500 miliona dolara i visoku 39,6 metara biti teško izvesti iz brodogradilišta.

Ako se planovi o razmontiranju mosta realizuju, stanovnici Roterdama obećali su da će izaći na ulice i pokazati šta misle o toj odluci.

U opisu događaja na Fejsbuku, stanovnici se pozivaju da se na mestu porinuća pojave sa pokvarenim jajima ili, ako su vegani, s trulim paradajzom i da iz sve snage gađaju superjahtu dok bude prolazila ispod De Hefa.

Organizatori su u opisu budućeg događaja napisali: "Roterdam su izgradili stanovnici Roterdama iz ruševina. Ne rastavljamo istorijski most samo zbog falusnog simbola jednog megalomanskog milijardera. Ne bez borbe!"

Čelični most ima dugu istoriju, a danas je i nacionalni spomenik. Prethodno je prošao kroz veliku obnovu, zbog čega je bio izvan pogona od 2014. do 2017., kada su gradski oci rekli da ga više neće rastavljati.

U međuvremenu bi se to moglo dogoditi još jednom, a ostvari li se plan, Bezos ili Okeano bi trebalo da plate sve troškove.

Šef projekta lokalne uprave Roterdama Marsel Valravens rekao je da ne bi bilo praktično dovršiti izgradnju jahte negde drugde.

Pre nego što se donese konačna odluka o rastavljanju mosta, holandski zvaničnici uzeće u obzir niz činilaca uključujući i uticaj operacije na prirodnu sredinu i lokalnu privredu, piše CNN.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track