DEMONSTRANTI NE ODUSTAJU, STANARI CENTRA OTAVE: Dosta nam je, postali smo taoci!
Foto: EPA / ANDRE PICHETTE

vanredno stanje

DEMONSTRANTI NE ODUSTAJU, STANARI CENTRA OTAVE: Dosta nam je, postali smo taoci!

Planeta -

Demonstranti okupljeni u 'Konvoj slobode' već punih 12 dana blokiraju kanadsku prestolnicu stotinama kamiona, a organizatori su pozvali sve političke čelnike, osim premijera Džastina Trudoa, na razgovor kako bi se pronašlo 'mirno rešenje' krize.

U utorak je policija u Ottawi izvijestila da su 23 osobe uhapšene u 'nezakonitim demonstracijama'.

Zamenik načelnika policije u Otavi Stiv Bel rekao je novinarima da je policija imobilizovala mnoga teretna vozila koja su učestvovala u blokadi. Takođe su zaplenili hiljade litara goriva. Bel je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se u više od stotinu kamiona, od ukupno 418, nalaze deca. Policija brine za njihovu dobrobit s obzirom na niske temperature, rizik od trovanja ugljen monoksidom i ograničen pristup sanitarnim čvorovima.

Kanada, Protest, Kamiondžije
foto: EPA/Andre Pichette

Pokrenuto je čak 80 policijskih istraga vezano za proteste, a uglavnom je reč o kaznenom delu zločina iz mržnje i oštećenje imovine. Jedan policajac je navodno napadnut dok je pokušavao da zapleni gorivo iz kamiona koji učestvuje u protestima.

- Naša poruka demonstrantima ostaje ista: Nemojte da dolazite! Ako to učinite, biće posledica, rekao je Bel.

Kanadski premijer Džastin Trudo pojavio se u javnosti u ponedeljak prvi put nakon više od nedelju dana, nakon što je bio zaražen koronom, te je poručio da prtesti moraju da prestanu.

Kanada, Protest, Kamiondžije
foto: EPA/Andre Pichette

- Pojedinci pokušavaju da zaustave našu privredu, našu demokratiju i dnevni život građana. To mora da prestane, rekao je na vanrednoj sednici Donjeg doma kanadskog parlamenta u utorak. Trudo će u utorak da odgovara na pitanja parlamentaraca.

- Svim Kanađanima je dosta pandemije, umorni su od nošenja maski i poštivanja epidemioloških mera. Imamo visoku stopu vakcinacije u Kanadi, molim vas da poslušate šta govori nauka, poručio je.

Samo oko 15 odsto kanadskih kamiondžija nije vakcinisano, a velika većina populacije podržava mere protiv korone.

'Konvoj slobode' privukao je međutim široku podršku marginalnih antivladinih grupa.

Otava, Konvoj slobode, Kanada, kamiondžije
foto: EPA / ANDRE PICHETTE

Ministar za javnu bezbednost Marko Mendicino izjavio je da se stanovnici Otave osećaju kao taoci u sopstvenim domovima, nakon višednevnog saobraćajnog kolapsa i uznemiravanja, kao i glasnog i upornog trubljenja sirenama. Demonstranti su svojim vozilima i šatorima paralizovali centar grada.

Otava, Konvoj slobode, Kanada, kamiondžije
foto: Profimedia / Wyld Adrian/CP/ABACA

- Iako svi veruju u slobodu govora, ovaj protest prešao je granicu prihvatljivog ponašanja prema svojim sugrađanima puno, puno puta, rekao je.

Marika Moris, koja živi u centru, kaže da im je dosta svega.

- Prekipelo nam je. Nemaju pravo da nas drđe kao taoce, rekla je.

Nekoliko istaknutih članova opozicionih konzervativaca izrazilo je podršku demonstrantima, a u utorak je član Trudoove stranke rekao da je zabrinutost demonstranata 'legitimna' te da je vlada pogrešila u postupanju sa njima.

Ministar za vanredne slučajeve Bil Bler, ali i bivši načelnik policijske službe u Torontu, rekao je da savezni, pokrajinski i opštinski čelnici rade zajedno na koordinaciji odgovora.

- Ovaj protesr trebalo bi odavno privesti kraju, rekao je.

U ponedeljak je sudija u pokrajini Ontario odobrio zabranu trubljenja na 10 dana, na zahtev lokalnog stanovništva. Međutim, glasne sirene mogle su se čuti i nakon izricanja zabrane, uključujući i trubljenje iz velikih kamiona koji se nalaze ispred parlamenta.

Portparol demonstranata Tom Maraco rekao je u ponedeljak da demonstranti ne žele da odu dok posao ne bude obavljen.

U šestominutnom video snimku objavljenom na Jutjubu, slučajni prolaznik usnimio je dvojicu policajca pre i nakon što su hapsili Džerija Šarleboa (78), koji je optužen da je trubio u svom kombiju kršeći nedavnu sudsku odluku koja je trebalo da uguši proteste.

-Nisam mislio ništa loše, rekao je Šarleboa za Toronto San u intervjuu u utorak.

Na snimku se čuje kako posmatrač na snimku kritikuje policajca zbog poštovanja presude i ohrabruje Šarleboa da ne odaje svoje informacije.

-Ne morate da odgovarate na njegova pitanja, gospodine, kaže mu on.

Zatim kaže policajcu: 'Vi zlostavljate starce.'

Kurir.rs/Dejli mejl/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track