TRAMP ZVANIČNIM DOKUMENTIMA ZAPUŠIO WC ŠOLJU BELE KUĆE? Bivši predsednik SAD: To je neviđena izmišljotina!
Foto: AP/Ross D Franklin, Shutterstock

novinarka tvrdi

TRAMP ZVANIČNIM DOKUMENTIMA ZAPUŠIO WC ŠOLJU BELE KUĆE? Bivši predsednik SAD: To je neviđena izmišljotina!

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp demantovao je najnovije izveštaje da je službena dokumenta bacao u WC šolju u Beloj kući.

Reč je o informaciji koja je izneta u novoj knjizi novinarke Njujork tajmsa Megi Haberman, dopisnice iz Bele kuće. Ona tvrdi da je jedna od WC šolja u Beloj kući često bila zapušavana komadima papira zbog čega osoblje misli da je Tramp cepao dokumenta i bacao ih u toalet. Detalje iz knjige novinarke Haberman prvi je objavio portal Axios.

Tramp se oglasio saopštenjem i odlučno odbacio takve navode rekavši da je reč o izmipljenoj priči novinarke gladne publiciteta. "Kategorički netačna i izmišljena priča novinarke koja želi da privuče publicitet za knjigu čiji je sadržaj uglavnom izmišljen", naveo je Tramp.

Portal Politiko, međutim, podseća da je bivši predsednik i ranije pokazivao nepoštovanje prema čuvanju službenih dokumenata. Tako je 2018. taj portal izvestio o njegovoj navici cepanja i bacanja službenih beleški i papira kada mu više ne bi trebali i o zaposlenima u Beloj kući koji su posle ta dokumenta lepili selotejpom.

Trampovo postupanje sa službenim dokumentima našlo se ovih dana u žiži interesovanja Nacionalnog arhiva SAD-a. Tramp je nedavno vratio 15 kutija službenih spisa koji, prema zakonu, pripadaju Nacionalnom arhivu, a koje je on, nakon napuštanja Bele kuće, poneo sa sobom na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi, gde živi danas.

U sredu je Vašington post preneo da je Nacionalni arhiv zatražio od Ministarstva pravosuđa da ispita Trampovo postupanje prema predsedničkim dokumentima, izrazivši sumnju da je možda prekršio zakone koji se odnose na postupanje prema službenim spisima.

U saopštenju Tramp je demantovao izveštaj o zapleni spisa, navevši da je savezna agencija "otvoreno i dobrovoljno dogovorila prevoz kutija koje su sadržavale pisma, zapise, novine, časopise i razne članke".

"Dokumenta su predata na prijateljskoj osnovi, bez ikakvih problema, što se razlikuje od izmišljotina koje su objavili lažni mediji. Zapravo, sve je bilo rutinski", naglasio je Tramp. "Zapravo, to je bila rutinska procedura", dodao je on

Trump takođe smatra da on ima pravo na ta dokumenta. "Zapravo, nisam bio u obavezi da predam ovaj materijal na osnovu više pravnih presuda donetih proteklih godina", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track