GAF BRITANSKE ŠEFICE DIPLOMATIJE: Nepripremljena došla na sastanak sa Sergejom Lavrovom, ambasador morao da je vadi
Foto: Profimedia

ukrajinska kriza

GAF BRITANSKE ŠEFICE DIPLOMATIJE: Nepripremljena došla na sastanak sa Sergejom Lavrovom, ambasador morao da je vadi

Planeta -

Kao razgovor gluvog sa nemim, tako je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao svoj jučerašnji sastanak sa britanskom koleginicom Liz Tras.

Uprkos pokušaju zvaničnog Londona da izvrši pritisak na Rusiju i tako ih privoli da odustanu od navodne invazije na Ukrajinu, čini se da je britanska ministarka na razgovor sa iskusnim ruskim kolegom došla nepripremljena i tako pokazala koliko je Zapad slabo informisan o situaciji na terenu.

Novinar Benjamin Norton osvrnuo se na zahtev Trasove da Rusija povuče svoje trupe - inače stacionirane na ruskoj teritoriji - ironičnim pitanjem "Odakle? Sa Zemlje" da bi potom na Tviteru okačio izvod iz teksta ruskog lista Komersanta.

Komersant je navodno, citirajući dva diplomatska izvora, preneo da je tokom jučerašnjeg sastanka iza zatvorenih vrata u Moskvi, Lavrov pitao Tras da li ona priznaje ruski suverenitet nad Rostovom i Voronježom, dva regiona na jugu zemlje gde je Moskva rasporedila svoje snage.

Tras je, prema pisanju "Komersanta", odgovorila da ih Britanija nikada neće priznati kao ruske, zbog čega je morao da reaguje njen ambasador i ispravi je.

Britanska šefica diplomatije je potom u intervjuu datom drugom ruskom listu rekla da je mislila da Lavrov misli na oblasti u Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track