ČARLS I KAMILA ĆE BITI KRUNISANI RAME UZ RAME: Otkriveni planovi princa od Velsa
Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

britanska kraljevska porodica

ČARLS I KAMILA ĆE BITI KRUNISANI RAME UZ RAME: Otkriveni planovi princa od Velsa

Planeta -

Prošle nedelje kraljica Elizabeta je objavila da želi da Kamilu, vojvotkinju od Kornvola, zovu "kraljica", kad princ Čarls postane kralj.

U poruci povodom 70. godišnjice vladavine, kraljica je rekla da joj je "iskrena želja" da Kamila ponese tu titulu.

Kamila će biti krunisana zajedno sa Čarlsom tokom ceremonije krunisanja koja će biti radikalno pojednostavljena, otkriva Mejl on sandej.

Ceremonija u lonodnskoj Vestminsterskoj opatiji biće znatno kraća i jeftinija nego u prošlosti, navodno su planovi koji se pripremaju, prenosi Dejli mejl.

Princ od Velsa je već dao do znanja da favorizuje moderniju monarhiju i očekuje se da će njegova služba krunisanja – kad do toga dođe – dati ton njegovoj vladavini.

Kraljičini komentari su pokrenuli nacionalni razgovor o budućnosti monarhije.

Izvor je rekao da će ta ceremonija biti 'kraća, manja, jeftinija i više reprezentativno za različite društvene grupe i vere'. Krunisanje će se desiti u roku od godinu dana od Čarlsovog pristupanja prestolu, a njegovo priznanje verske i kulturne raznolikosti moderne Britanije označiće značajno odstupanje od Kraljičinog krunisanja 2. juna 1953. godine, koje je odražavalo naciju i imperiju tog vremena.

Princ Filip, kao suprug, nije imao pravo da bude krunisan, već je umesto toga klekao pred svojom ženom tokom krunisanja i zakleo se na podaničku doživotnu vernost.

Poslednji put kada je kraljica supruga krunisana to je bilo 1937. godine kada je kraljičina majka Elizabeta sedela pored kralja Džordža VI.

Ove novine takođe obuhvataju da Čarls želi da koristi novi dizajn na službenim oznakama koje se pojavljuju na poštanskim sandučićima i uniformama policajaca – birajući jednostavniju krunu Tjudora da zameni trenutni dizajn Svetog Edvarda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track