POVLAČE SE I LETELICE IZ UKRAJINE Najveća aviokompanija seli avione, DVA STIŽU U BEOGRAD
Foto: ap, Oleg Belyakov

KRIZA U uKRAJINI

POVLAČE SE I LETELICE IZ UKRAJINE Najveća aviokompanija seli avione, DVA STIŽU U BEOGRAD

Planeta -

Najveća avio-kompanija u Ukrajini MAU (Ukraine International Airlines) počela je masovno povlačenje aviona u inostranstvo na zahtev zakupodavca.

U vreme objavljivanja materijala, šest aviona tog avio-prevoznika poletelo je sa aerodroma Borispolj na skladištenje na aerodromima Beograd u Srbiji i Kasteljon u Španiji, prenosi avianews.com.

To su Boing 737-800 sa registracijama UR-PSP, UR-PSZ, UR-PSO, UR-PSKS, UR-PSK, UR-PSM. Letelice su u vlasništvu SASOF III, AVAS 36820 TRUST i ALC B738 29674.

Pres-služba UIA je saopštila da, na zahtev zakupodavca, šalje pet aviona Boing 737-800 u Španiju na skladištenje. Još dve letelice ići će u Beograd na ''plansko održavanje motora''.

Situacija je nastala zbog toga što su osiguravajuće kompanije 12. februara objavile da će prestati da pokrivaju rizike prilikom letenja iznad Ukrajine usred panike u zapadnim medijima zbog moguće ruske invazije.

Zbog toga su neki zakupodavci odlučili da povuku avione iz Ukrajine.

Niskotarifna avio-kompanija SkiUp je 13. februara, tokom leta iz Portugala za Kijev, morala da sleti u Kišnjev, jer je vlasnik letelice zabranio aviokompaniji da uđe u vazdušni prostor Ukrajine.

Da bi rešila problem, vlada Ukrajine održala je hitan sastanak 13. februara i dodelila 16,6 milijardi grivni Ministarstvu za infrastrukturu za osiguranje rizika aviona MUA, SkiUp i Bees Airline. Ovi avioprevoznici su zatražili podršku države za 23 aviona kako bi ovi avioni mogli da nastave da lete u Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track