NIJE U PITANJU SAMO MAKRON: Svi komentarišu dužinu stola na sastanku Putina i Lavrova FOTO
Foto: Alexei NIKOLSKY / AFP / Profimedia

misterija

NIJE U PITANJU SAMO MAKRON: Svi komentarišu dužinu stola na sastanku Putina i Lavrova FOTO

Planeta -

Dugački sto za kojim su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron u Moskvi vodili razgovore o okončanju ukrajinske krize izazvao je niz rasprava. Fotografija se munjevitom brzinom proširila internetom, a mnogi su pretpostavili da je reč o diplomatskoj poruci.

Kasnije je otkriveno da je Makron odbio zahtjev Kremlja da se podvrgne ruskom PCR testu pre sastanka i zbog toga su držali socijalnu distancu.

Međutim, najnovija fotografija pokazuje da Putin čak i sopstvene ministre drži na distanci. Na približno istoj udaljenosti, ako ne i većoj, vodio je razgovore sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, kao i ministrom odbrane Sergejom Šojguom, iz najbližeg kruga Putinovih suradnika. Jedino što su ovaj puta sedili za drugim, verovatno dužim stolom u drugoj prostoriji.

0662402566, Sergej Lavrov, Vladimir Putin
foto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

Ruski šef diplomatije u ponedeljak je predložio predsedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u svojim naporima da dobije od Zapada bezbednosne garancije, dok napetost oko Ukrajine raste.

Lavrov je rekao Putinu da je SAD izneo konkretne predloge za smanjenje vojnih rizika, ali je rekao da odgovori Evropske unije i vojnog saveza NATO-a nisu bili zadovoljavajući.

U razgovoru koji je prenosila televizija Putin je pitao Lavrova postoje li izgledi za postizanje sporazuma kako bi se rešili bezbednosni problemi Rusije ili se samo uvlači u mučne pregovore.

- Već smo više puta upozoravali da nećemo dopustiti beskrajne pregovore o pitanjima koja treba rešiti danas, rekao je Lavrov.

-Čini mi se da naše mogućnosti nisu iscrpljene... U ovoj fazi predlažem da ih nastavimo i nadograđujemo, dodao je.

Čini se da komentari signaliziraju smanjenu verovatnost neposredne ruske vojne akcije nakon ponovljenih upozorenja Sjedinjenih Država da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu u bilo kom trenutku.

Moskva, koja je nagomilala više od 100.000 vojnika u blizini ruske granice sa Ukrajinom, više puta je negirala bilo kakve planove za invaziju i optužila Sjedinjene Države i njihove saveznike za histeriju.

Lavrov je rekao da je dobio "nezadovoljavajuće" odgovore na pismo koje je poslao desetinama članica Evropske unije i NATO-a o pitanju "nedeljive bezbednosti" - pozivajući se na prigovor Rusije da Ukrajina i zapadne zemlje jačaju svoju bezbednost na račun Rusije i da je to u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track