BELA KUĆA OPET DOLIVA ULJE NA VATRU: Ruska invazija na Ukrajinu može da počne u bilo kom trenutku, čak i ove nedelje!
Foto: AFP / AFP / Profimedia

ukrajinska kriza

BELA KUĆA OPET DOLIVA ULJE NA VATRU: Ruska invazija na Ukrajinu može da počne u bilo kom trenutku, čak i ove nedelje!

Planeta -

Ruska invazija na Ukrajinu ''mogla bi da počne u bilo kom trenutku, uključujući i ove nedelje'', saopštila je danas Bela kuća i ponovila da put diplomatiji ostaje otvoren za rešavanje sukoba.

Zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima da SAD nemaju iluzija u vezi sa situacijom na terenu sa desetinama hiljada ruskih vojnika nagomilanih duž granice sa Ukrajinom.

Sa druge strane predsednik SAD Džo Bajden i britanski premijer Boris Džonson pozvali su Rusiju da povuče trupe i dijalogom dođe do mirnog rešenja krize.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije da je čuo da bi sreda mogla biti dan ruskog napada, navodeći da će zbog toga taj dan proglasiti danom ukrajinskog nacionalnog jedinstva.

"Kažu nam da će 16. februar biti dan napada. Učinićemo to danom jedinstva", rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Rusija uporno demantuje da planira napad na Ukrajinu i brani svoje pravo da rasporedi svoju vojsku na svojoj teritoriji onako kako ona smatra da treba.

Zapadni mediji već danima licitiraju sa datumima ruskog napada na svog suseda. U "igri" su bili 16. februar, pa kraj Zimskih olimpijskih igara 20. februar, a pominjao se i 22. februar.

Američke obaveštajne službe navodno su došle do plana ruskog napada na osnovu kog bi Vladimir Putin prvo izveo sajber udare i bombardovanje iz vazduha pa bi tek onda poslao kopnene trupe.

U jednom trenutku je čak i Zelenski izrazio rezervu prema tim podacima pozvavši Vašington da ih podeli sa Kijevom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track