13:47

Rat između Rusije i Ukrajine zavisi od lobista ODGOVOR RUSA MOŽE BITI RADIKALAN!

objasnili

KO SU ŠAPTAČI POLITIČARIMA?! Stručnjaci otkrivaju: Rat između Rusije i Ukrajine zavisi od lobista ODGOVOR RUSA MOŽE BITI RADIKALAN

Planeta -

Zovu ga šaptač Putinu i svetski lideri od njega traže savet. Ovo je jedan od naslova koji ilustruje koliko finski predsednik Sauli Ninisto dobro poznaje ruskog predsednika Vladimira Putina. Nije teško pretpostaviti u kakvoj se delikatnoj ulozi našao finski predsednik u danima kada se odlučuje o miru ili ratu. Ali, koliko je vidljiva uloga lobista, savetnika i specijalnih izaslanika koji na različite načine učestvuju u donošenju krupnih odluka?

rat
foto: Kurir Televizija

Nisu retki slučajevi da se u medijima pojave natpisi da incidentna ponašanja aktera na političkoj ili ekonomskoj sceni pojačavaju takozvani šaptači sa strane. O ovoj temi danas su na Kurir televziji govorili Ilija Kajtez, sociolog i oficir u penziji i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

- Uloga lobista je uvek veoma značajna. Suštinski bi uloga lobista trebalo da bude da donosioci odluka donesu prave, istinite, tačne i verodostojne odluke. Znači, lobiranje bi definisali kao uticanje na donosioce odluka. U tom smislu je uloga lobista je veoma značajna. Ologa lobista je neverovatno značajna i često odlučujuća - Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

rat
foto: Kurir Televizija

Ilija Kajtez, sociolog i oficir u penziji smatra da licitiranje sa datumima oko početka sukoba zavisi od toga da li će Vašington i London da nagovore Ukrajinu da se upusti u veliki rizik, ali i da je Rusija poslala moćnu poruku.

rat
foto: Kurir Televizija

- U priči sa Ukrajinom i Rusijom presudiće mudrost. Sa tim što treba podsetiti da je mač u rukama Vašingtona, a Londom pomaže. Rat ne zavisi od Rusije. Rat može pokrene Ukrajina. Licitiranaje sa datumima moguće je u smislu samo ako američka strana i London ubede Ukrajinu da se upuste u jedan strahoviti rizik, koji Ukrajinu može dovesti do pitanja opstanka države. Rusi nemaju razloga da napadaju, ali su skoncentrisali snage, da bi to bila moćna poruka da se ne igraju glavom. Odgovor Rusa može biti izuzetno radikalan. Ima i jedna ruska poslovica: "Rusi sporo sedlaju konje, ali brzo jašu" - rekao je za televiziju Kurir Ilija Kajtez, sociolog i oficir u penziji.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:51

SVE O LOBIRANJU, DRECUN I VUKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Lobiranje je jezik Zapada, a Kosovo najskuplji projekat 21. veka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track