RATOVI RETKO POČINJU U SREDU Kako Rusija koristi sarkazam kao oružje u ukrajinskoj krizi?
Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

ukrajina

RATOVI RETKO POČINJU U SREDU Kako Rusija koristi sarkazam kao oružje u ukrajinskoj krizi?

Planeta -

''Ratovi u Evropi retko počinju u sredu''. Tako je jedan visoki ruski diplomata odbacio spekulacije Zapada da je Rusija mogla da izvrši invaziju na susednu Ukrajinu danas.

Kako SAD i druge članice NATO-a upozoravaju na potencijal razornog rata, Rusija se ne suprotstavlja bombama ili maslinovim grančicama – već sarkazmom, piše AP.

To je oruđe koje zvaničnici u Moskvi već dugo koriste da omalovažavaju svoje rivale i da odvrate pažnju od akcija koje se smatraju pretećim Zapadu ili susedima Rusije.

Lakonske dosetke su u skladu sa unutrašnjom agendom Kremlja čineći da Rusija i njen svemoćni predsednik izgledaju hladnije glave i pametnije od zemalja na paničnom, demokratskom Zapadu.

Kako su rasle zabrinutosti da bi sreda mogla biti dan kada će predsednik Vladimir Putin pokrenuti invaziju na Ukrajinu, ruski zvaničnici su ih ismevali.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je u objavi na Fejsbuku zatražila od ''dezinformatorskih masovnih medija'' na Zapadu ''da otkriju raspored naših ’invazija’ za narednu godinu. Želela bih da isplaniram svoj odmor''.

-Na žalost mnogih zapadnih medija, rat ponovo nije počeo, rekla je Zaharova na brifingu u sredu.

-Tuča je izbila na njihovim stranicama, ali to nema veze sa stvarnošću, dodala je.

Ukrajinci, u međuvremenu, već nekoliko nedelja žive usred znakova moguće invazije, a procenjuje se da 150.000 ruskih vojnika okružuje veći deo njihove zemlje radi vojnih vežbi.

Rusija je ove nedelje rekla da počinje da povlači neke trupe, ali zapadni vojni zvaničnici kažu da nema dokaza o ozbiljnom povlačenju.

Ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov optužio je Zapad za ''klevetu'' zbog navoda da je u toku invazija.

On je u intervjuu nemačkom dnevnom listu Velt insistirao da ''neće biti napada ove srede''.

-Ratovi u Evropi retko počinju u sredu, dodao je.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takođe rastuće strahove Zapada olako shvatio. Kad su ga u sredu pitali da li je ruska predsednička administracija drugačije delovala preko noći, novinarima je rekao da su svi mirno spavali i ujutro uobičajeno nastavili s poslom.

- Histerija Zapada je još uvek daleko od svog vrhunca, rekao je Peskov.

- Moramo da imamo strpljenja, jer do popuštanja neće tako lako doći, dodao je.

AP podseća kako je majstor ruskog diplomatskog sarkazma ipak ministar psoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svetski je poznat po svojim dosetkama, koje često izgovara na engleskom, a već 18 godina je glavni ruski diplomata.

Lavrov je u sredu ismevao Zapad da mu, nažalost, ''nedostaje osnovno vaspitanje'' da pokušava da diktira ili predvidi planove Rusije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track