PROTESTI U MINHENU Dole NATO, sloboda Tigraju! Demonstranti dočekali svetske lidere transparentima i zastavama SSSR, LGBT, Kine...
Foto: EPA/Peter Kneffel

PROTESTI U MINHENU Dole NATO, sloboda Tigraju! Demonstranti dočekali svetske lidere transparentima i zastavama SSSR, LGBT, Kine...

Planeta -


Minhen je ovog vikenda domaćin bezbednosne konferencije, a osim blokada i policije širom grada koja radi na obezbeđvanju svetskih čelnika koji prisustvuju skupu, na ulice su stigli i demonstranti.

Protest protiv konferencije koja je tokom vikenda okupila svetske lidere, poput nemačkog kancelara Olafa Šolca, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, američke potpredsednice Kamale Haris, američkog ministra spoljnih poslova Entonija Blinkena ili ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, krenuo je u subotu s minhenskog Karlsplaca.

Tamo se okupilo nekoliko hiljada građana sa raznim transparentima i zastavama koji su kasnije u pratnji velikog broja policije krenuli u marš gradom, već delimično blokiranim radi osiguranja konferencije.

Protiv NATO-a, kapitalizma, za mir s Rusijom...

Demonstranti koji se protive konferenciji, nosili su transparente protiv NATO saveza, naoružanja, za LGBT prava, protiv kapitalizma, za mir s Rusijom ili prava Kurda.

Na skupu su bili predstavnici nemačkih stranaka krajnje ljevice, a demonstranti su nosili i zastave Sovjetskog Saveza, Kine ili duginih boja.

"Ovde sam kako bih pokazao da nisu svi zagovornici ove konferencije moćnika čije odluke dovode do nasilja i smrti širom sveta", rekao je 21-godišnji Stefan .

Nekoliko stotina metara dalje, u blizini glavne minhenske železničke stanice, demonstrirali su Iranci, protivnici vlasti u Teheranu, piše.

"Ovde smo jer se protivimo iranskom fundamentalističkom režimu pod kojim je ubijeno više od 100.000 ljudi od njihovog preuzimanja vlasti", rekao je inženjer Hosein koji u Nemačkoj živi više od 36 godina.

Naglasio je da su se okupili kako bi protestovali protiv dolaska na konferenciju iranskog ministra spoljnih poslova Huseina Amir-Abdolahiana, pripadnika "režima mula", jer smatraju da je aktualna vlast "najveći sponzor terorizma" na Bliskom istoku.

Na Trgu Maks-Jozef, samo nekoliko ulica dalje od hotela u kojem su se svetski čelnici okupili za vikend, odvio se i prostest protiv etiopske vlade i njezinog delovanja u regiji Tigraj na severu afričke države.

Pobunjenici s tog područja od kraja 2020. bore se sa etiopskim vlastima, a prema tvrdnjama Svetskog programa za hranu (WFP), taj je sukob doveo do toga da 40 posto od ukupno 5,5 miliona stanovnika te regije nema dovoljno hrane.

"Abij je ubica", uzvikivali su demonstranti o etiopskom premijeru Ahmedu Abiju, dobitniku Nobelove nagrade za mir iz 2019. zbog mirovnog procesa između Etiopije i Eritreje, dok je nekoliko stotina metara dalje američka potpredsednica govorila pred okupljenom političkom elitom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track