RUSKA LISTA ZA ODSTREL: SAD tvrde da Moskva ima spisak Ukrajinaca koje će ubiti ili poslati u logore; Kijev kaže da je to LAŽ
Foto: Shutterstock

ukrajinska kriza

RUSKA LISTA ZA ODSTREL: SAD tvrde da Moskva ima spisak Ukrajinaca koje će ubiti ili poslati u logore; Kijev kaže da je to LAŽ

Planeta -

Ruske snage "kreiraju spiskove identifikovanih Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u logore“ u slučaju invazije, navodi se u pismu koje su SAD poslale šefici UN za ljudska prava Mišel Bačelet, piše Vašington post.

U pismu bez datuma se navodi da nedavne informacije, zajedno sa ponašanjem Rusije u okupiranim teritorijama Ukrajine, ukazuju na to da Moskva planira nova zlodela, dok su prethodna uključivala "ciljana ubistva, otmice/prisilne nestanke, nepravedna pritvaranja i mučenja“.

U poruci američkog ambasadora pri UN Šibe Kroker upozorava se da bi ruska invazija na Ukrajinu bila "katastrofa za ljudska prava“ i dodaje da postoje kredibilne informacije da će ruske snage takođe "koristiti smrtonosne mere za raspršivanje mirnih protesta i drugih oblika civilnog otpora”.

U pismu se navodi da oni koji će najverovatnije biti targetirani uključuju "ruske i beloruske disidente u egzilu u Ukrajini, novinare i antikorupcijske aktiviste, i ranjivu populaciju kao što su verske i etničke manjine i LGBT osobe“.

Pismo se pojavilo nakon što su ruski i američki predsednici u načelu pristali na samit čiji je cilj deeskalacija ukrajinske krize.

Kremlj: Priče o spisku za odstrel su apsolutna laž!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas izveštaje američkih obaveštajnih službi da Rusija ima spisak Ukrajinaca koje treba zarobiti ili ubiti nakon invazije kao "apsolutnu laž".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track