07:08

Rat u Ukrajini može da izazove humanitarnu katastrofu! Stručnjaci upozoravaju na opasnu NEONACISTIČKU GRUPU U UKRAJINI!

Usijanje

RATOM U UKRAJINI BI MOGLA DA SE DESI HUMANITARNA KATASTROFA! Stručnjaci upozoravaju i na opasnu NEONACISTIČKU GRUPU!

Planeta -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj se raspravljalo o krizi na istoku Evrope i o eventualnim problemima koje bi otvoreni ratni sukob Ukrajine i Rusije mogao da izazove u našem regionu.

Da li se plaćenici iz zemalja Zapadnog Balkana regrutuju za rat u Ukrajini?

Da li bi Rusija da mogla pokuša da prebaci sukob na Balkan ili na Bliski istok?

Gosti večerašnjeg “Usijanja” bili su Ilija Životić, profesor na FIM fakultetu i Marija Đorić, politikolog.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Sada je u pitanju jedna igra moći, dakle, jedna poruka Sjedinjenim Američkim Državama i NATO savezu da i Rusija ima čime da igra i da je ovo jedna vrsta osvete za pretenziju Ukrajine da postane članica NATO saveza. Možemo očekivati pooštravanje odnosa, a sve ovo je i igra moći. Situacija je zaista alarmantna. Ukoliko bi došlo do intenziviranja odnosa između Rusije i Ukrajine naravno da bi Ukrajina bila kolateralna šteta i imali bismo humanitarnu katastrofu. Prema podacima stručnjaka ukoliko bi došlo do invazije Rusije na Ukrajinu možemo očekivati oko 50.000 mrtvih i preko 5.000.000 izbeglica. Ja sam saglasna sa onom krilativcom "bolje je i 30 godina razgovarati, nego 3 dana ratovati" - rekla prof. dr Marija Đorić u emisiji Usijanje na Kurir televiziji.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Prof. Ilija Životić, predsednik internacionalne policijske organizacije smatra da je situacija između Ukrajine i Rusije, kako kaže, "igra nerava".

- Sve ovo je sve igra nerava. Prošlo je mnogo godina od 2014. i obe strane su povukle loše i dobre poteze. Kada "čačkate ranjenog lava" ne ostaje ništa drugo nego da vas taj lav ogrebe. Ukoliko pogledate, Rusija je spremna da plati bilo koju cenu samo da se na teritoriji Ukrajine ne instaliraju rakete NATO koje bi bile okrenute ka Moskvi. EU kao i NATO nisu 100% solidarni u vezi sa ovim pitanjem. Imate i Hrvatsku i njihovog predsednika koji je rekao da neće slati vosjku, a tako misle i mnoge druge zemlje Evrope. Najveći gubitnik ovog rata pored ukrajinskog i ruskog naroda biće Evropska unija - rekao je u Usijanju Ilija Životić, profesor na FIM fakultetu.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Prof. dr Marija Đorić ističe da je vidljiv i porast neonacističkih organizacija.

- Mi nemamo saglasnost međunarodnih faktora po ovom pitanju. Verujem da će NATO opremiti Ukrajinu, ali da će ukrajinski vojnici ratovati, kao i da će se pojaviti takozvani "psi rata" koji će doći da ratuju za određene svote novca. Imaćemo porast desničarskih organizacija. Imamo i neonacističku organizaciju "Azov" i koje su i AMerikanci i Kanađani odbili da finansiraju zbog njihovih neonacističkih ideoloških interesa - rekla je rekla prof. dr Marija Đorić u emisiji Usijanje.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

41:21

USIJANJE 19.02.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track