NATO JAČA ISTOČNO KRILO: Akcije Rusije predstavljaju pretnju evroatlantskoj bezbednosti i imaće geostrateške posledice
Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

invazija

NATO JAČA ISTOČNO KRILO: Akcije Rusije predstavljaju pretnju evroatlantskoj bezbednosti i imaće geostrateške posledice

Planeta -

NATO je najavio raspoređivanje "dodatnih odbrambenih kopnenih i vazdušnih snaga“ u istočnom delu bloka i povećanje spremnosti svih svojih snaga "da odgovore na sve nepredviđene situacije“, u svetlu ruske vojne operacije u Ukrajini .

"Akcije Rusije predstavljaju ozbiljnu pretnju evroatlantskoj bezbednosti i imaće geostrateške posledice. NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere kako bi osigurao bezbednost i odbranu svih saveznika“, navodi se u saopštenju Alijanse.

Nakon hitnih konsultacija, blok je odlučio da "preduzme dodatne korake" kako bi ojačao svoju "odbranu".

"Naše mere jesu i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće“, saopštio je NATO.

01:02

Bez letova iznad Ukrajine

Alijansa je rusku invaziju nazvala "strašnim napadom na Ukrajinu, koji je potpuno neopravdan i ničim izazvan“ i pozvala Moskvu da "odmah prekine“ akcij3.

"Rusija će platiti veoma visoku ekonomsku i političku cenu. NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim akterima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU“, navodi se u saopštenju.

NATO tvrdi da je "učinio sve napore da nastavi diplomatiju i dijalog sa Rusijom“ i da ju je "više puta pozivao“ na razgovore u Savetu NATO-Rusija. "Rusija još uvek nije uzvratila. Rusija je, i samo Rusija, ta koja je izabrala eskalaciju“, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Raša tudej

Bonus video:

00:34

Trenutak eksplozije na aerodromu u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track