OVO JE MAPA INVAZIJE NA UKRAJINU! POČELO ISKANDEROM! Šta se zapravo dešava NA TERENU, tenkovi idu ka Kijevu, napad kod Odese!
Foto: Printscreen/Twitter

Rusiki udar sa distance

OVO JE MAPA INVAZIJE NA UKRAJINU! POČELO ISKANDEROM! Šta se zapravo dešava NA TERENU, tenkovi idu ka Kijevu, napad kod Odese!

Planeta -

Ruska vojska rano jutros u 4.35 sati lansiranjem taktičkih balističkih raketa tipa Iskander iz Belorusije i jugoistočnog dela Rusije uz sinhornizovanu akciju krstarećih raket tipa kalibr ispaljenih sa površinskih brodova i podmornica na Crnom Moru započela je invazina na Ukrajinu.

Preve na udaru našle su se ukrajinske jednice duž linije fronta sa DNR i LNR. Prvo je uništena radarska baza kod luke Mariupolj, a onda su na meti bile i baze ukrajinske mornarice i vojna skladišta. Istovremeno i kod Odese i Harkova gde su dejstvovali po obodu grada i višecevni bacači raketa tipa Smerč kalibra 300 mm.

Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

Za to vreme iz baze Engels u Saratovskoj oblasti poletelo je i nekoliko strateških bombardera Tu-95MS i Tu-160 koji su na Lvov i Kijev lansirali krstareće rakete Kh-31 od kojih su neke pale na gradske ulice u Kijevu.

00:40

Stravično! Ukrajinski gradovi u plamenu, stanovnici u nikad većem strahu od najgoreg

Oko sedam ujutro iz pravca Belorusije upala je kombinovana oklopna jednica sastavljena od tenkova T-72M3, BMP-2, lanseri TOS-1A Solncepenk i gomila oklopnih transportera MT LB koji su nastavili put ka Ukrajini odnosno Kijevu.

Paraleno sa tim nastavljeno je oslepljivanje PVO Ukrajine i sprečavanje njenog delovanja.

U prvoj fazi krenula je i akcija sa Krima gde su po ukrajinskoj teritoriji dejstovovali samohoni minobacači a onda je usledio prodoro oklopnih jednica prema Odesi, koja je takođe cilj.

Inače dve informacije koje su se rano jutros kada je počela invazija pojavilo bilo je da je odesa pala u kombinovanom napadu mornaričke pešadije i padobranaca, ali ta vest nije bila tačna kao i da je luka Mariupolj bila zauzeta.

Rusija, Ukrajina, rat, Mi24/35m, Mi-28N
foto: Printscreen/Twitter

Gubici

Prema nepotvrđenim informacijama obe strane u sukobima je navodno na početku invazije prema podacima ukrajinske strane oboreno je šest ruskih letelica, što je ruska vojska negirala. S druge strane vlasti DNR i LNR su saopštile da su oborena dva ukrajinska Su-24, a da je eskadrila ukrajinskih Su-27 preletela u Rumuniju.

Za sada potvrđeno je jedino i dokumentovano da je oboren ukrajinski transportni avion An-26 i da je prinudno sletelo jedan ruski borbeni helikopter Ka-52 čiji pilot je navodno zarobljen.

1 / 8 Foto: Printscreen/Twitter

Veća kolona ruskih olkopnih vozila, među kojima ima i tenkova T-80 je uništena na prilazu Harkovu gde se razvila bitka.

Druga faza

Druga faza rata započela je oko podneva masovnim helikopterskim desantima na aerodrom Gogomelj, a borbeni helikopteri Mi-35M i Mi-28 pojavili su se na raci Dnjepar, gde su štitili kombinovanu jednicu sastavljenu od oklopnih vozila i trenskih koja je zauzela hidroelektranu.

Takođe Rusija je saopštila vest da je ukrajsinska mornarica gađala protivbrodskim raketama dva trgovačka broda Rusije na Azovskom moru.

Prema poslednji informacijam ruska vojska nastavlja tenkovski prodor prema Kijevu.

Kurir.rs / A.Mlakar

Bonus video:

01:02

Bez letova iznad Ukrajine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track