DETALJNA MAPA RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU: Napad tekao u 2 FAZE i tenkovskom OFANZIVOM iz 4 pravca
Foto: Grafika

svi detalji sukoba

DETALJNA MAPA RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU: Napad tekao u 2 FAZE i tenkovskom OFANZIVOM iz 4 pravca

Planeta -

Ruska vojska je juče rano ujutro, pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin u 3.50 po srednjoevropskom vremenu najavio napad, krenula je u invaziju na Ukrajinu.

Napad je počeo lansiranjem taktičkih balističkih raketa „iskander M“ i krstarećih raketa tipa „kalibr“ sa brodova i podmornica u Crnom moru i kopnenih lansera u blizini ukrajinske granice.

Ukrajina
foto: Profimedia

Dve faze

Prve mete bili su gradovi Odesa, u blizni koga je iskrcan i pomorski desant mornaričke pešadije, i luka Marijupolj na Azovskom moru. Sat vremena od početka invazije iz baze Engels u Stavropoljskoj oblasti poleteli su ruski strateški bombarderi „tu-95MS“ i „tu-160 M“, koji su na vojne ciljeve u Kijevu i Lavovu lansirali krstareće rakete „kh-31“, od kojih su neke pale i na kijevske ulice.

Ukrajina
foto: Grafika

Nimalo laka operacija

Gubici u tehnici zaraćenih strana

U invaziji na Ukrajinu dve strane su zabeležile gubitke u borbenoj tehnici. Kod grada Hostomelja uništena je kolona tenkova T-64, a na ulazu u Harkov tenkovi T-80BVM i BMP-3. Ukrajinci su uspeli da zarobe i jedan „ka-52“, a oboren je transportni avion ukrajinske avijacije „an-26“. Obe strane saopštile su i gubitke u borbenoj avijaciji: šest Rusi, a dva Ukrajinci, što su obe strane demantovale. U napadu je uništen takođe i veliki deo oklopne tehnike.

Helikopter
foto: Profimedia

Paralelno sa raketnim udarom krenula je i artiljerijska kanonada iz haubica i višecevnih bacača raketa „smerč“ i „uragan“, koji su s lica zemlje zbrisali radarsku stanicu kod Marijupolja i uz pomoć jedinica DNR i LNR pregazili ukrajinske snage i krenule u opšti juriš u dva smera: južni prema Marijupolju i Odesi i severni prema Harkovu, čije predgrađe je raketirano.

Sat i po posle otpočinjanja napada usledio je novi udar iz pravca Belorusije i s ruske granice kod Harkova, gde su se pojavile kombinovane jedinice sastavljene od tenkova, borbenih vozila pešadije T-72M3, BMP-2, oklopnih vozila i kamiona. Snage koje su borbeno delovale iz pravca Ukrajine sa sobom su povele i raketne bacače TOS-1 A sa termobaričnim oružjem za razbijanje bunkera.

Beloruski pravac

Bitka za Kijev, pao aerodrom

Konačni cilj ruske operacije je Kijev. Da bi munjevito delovala i paralisala ukrajinsku odbranu, ruska vojska masovno koristi helikoptere koji osvajaju ključne vojne baze i aerodrome. U prodoru borbenih helikoptera „ka-52“ iz smera Belorusije nekoliko letelica je oboreno. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je kasno sinoć da su ruske snage osvojile aerodrom nedaleko od prestonice Kijeva.

Kijev, bitka
foto: AP

Neutralisan PVO

Iz pravca Krima napad je počeo sinhronizovano sa ostalim pravcima tako što su položaji ukrajinske vojske zasuti granatama iz automatskih minobacača.

Paralelno sa ovom akcijom Rusija je konstantno vršila napade i paralisanje sistema za VOJIN i PVO, iako je bilo sporadičnog delovanja. Prva faza trajala je do 12 časova, kada je počela druga faza.

U njoj je počelo angažovanje borbenih i transportnih helikoptera, koji su dopratili rusku vojsku do reke Dnjepar.

Medijski rat

Brojem mrtvih svi manipulišu

Gubici zaraćenih strana od samog početka bili su predmet spekulacija. Prvo je navedeno da je ubijeno 18 pripadnika ukrajinske vojske i da je stradalo osam civila u ruskim raketnim napadima. Broj ubijenih je rastao i popeo se na 16. Ruske gubitke zasad niko ne pominje, ali veliki broj vojnika je stradao u borbama na ulazu u Harkov.

Od tada otpočinje masovni helikopterski desant, koji se pojavljuje iznad ključnih ukrajinskih gradova u kojima se nalaze vojni aerodromi ili strateški objekti. Na nebu paralelno sa transportnim helikopterima „mi-8 MTV/MTŠ“, „mi-17“ i „mi-17V5“, koji su naoružani saćastim lanserima nevođenih raketnih zrna, nastupali su i borbeni helikopteri „ka-52“, „mi-35M“ i „mi-28“. Anton Heraščenko iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da su Rusi pokušali da zauzmu Černobilj.

Obe strane saopštile su da su uništile desetine tenkova.

Štampano izdanje 25.02.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS DVA POKLONA U KURIRU! DOBIĆETE POKLON – PLASTIČNU MERICU plus dodatak TV Ekran

poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir i ovog petka poklanjaju svim čitaocima dva poklona. Dobićete poklon – plastičnu mericu plus dodatak TV Ekran.

Kako meriti bez vage? Upotrebite plastičnu mericu!

Da bi jelo bilo ukusno i da bismo ga pripremili kako treba, važno je tačno izmeriti sve sastojke koje ćemo koristiti za pripremu. Ako pri ruci nemamo pomagala za merenje, za nešto možemo upotrebiti samo plastičnu mericu. Ona će nam umnogome olakšati posao. Osim toga, vrlo je praktična kada uzimate brašno jer sprečava njegovo rasipanje po kuhinji.

Ukoliko koristite proteine prilikom vežbanja, plastična merica je idealan proizvod za vas. Olakšaće vam proces pripreme, a pritom prah neće biti rasut na sve strane.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Mirka Vasiljević: GLUMA JE SAMA NAŠLA PUT DO MENE. Dok govori o tome u kakvim uslovima je snimala “Junake našeg doba”, glumica se seća svojih početaka, kada je zanat pred kamerom učila od velikana našeg glumišta poput Seke Sablić, Nikole Simića i Nikole Koja

Sonja Kolačarić: Drago mi je što mi je u filmu “Ključ” partner drug s klase Raša Bukvić

Milorad Damjanović: Serija “Kolo sreće” otkriva komičarsku stranu moje ličnosti

Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja