AMERIKANCI PROCENILI: Ukrajinci pružaju žešći otpor od onog koji su Rusi očekivali!
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

drama

AMERIKANCI PROCENILI: Ukrajinci pružaju žešći otpor od onog koji su Rusi očekivali!

Planeta -

Rusija se suočava sa većim otporom u invaziji na Ukrajinu nego što se očekivalo, uključujući napad na prestonicu Kijev, i izgleda da je izgubila zamah, rekao je u petak visoki zvaničnik američke odbrane.

Ruske rakete pale su u petak na Kijev, gde su ljudi smešteni u skloništa, a vlasti su građanima poručile da pripreme molotovljeve koktele kako bi odbranili ukrajinsku prestonicu od napada, za koji je gradonačelnik rekao da su ga pokrenuli diverzanti.

Ali američki zvaničnik, koji je želeo da govori pod uslovom anonimnosti, primetio je da je slika ruske ofanzive prilično zbrkana.

„Procenjujemo da Ukrajinci pružaju veći otpor nego što su Rusi očekivali“, rekao je on i dodao da ukrajinska vlada i kontrola nad njenom vojskom „ostaju netaknuti“.

„Oni se ne približavaju Kijevu tako brzo koliko verujemo da su očekivali da će moći. Međutim, nastavljaju da pokušavaju da uđu u Kijev“, rekao je on.

Vašington i Kijev smatraju da je cilj ruske ofanzive rušenje ukrajinske vlade i uspostavljanje marionetskog režima.

Rusija još nije mobilisala većinu svojih snaga raspoređenih oko Ukrajine, rekao je zvaničnik, procenjujući da je samo jedna trećina uključena u ofanzivu.

Zvaničnik je naveo naznake mogućeg ruskog pomorskog napada zapadno od Mariupolja, gde bi mogao da iskrca hiljade marinaca.

Sjedinjene Američke Države su primetile da je do sada lansirano više od 200 raketa.

Uprkos tome što je Rusija gađala uglavnom ukrajinska vojna postrojenja, neke od projektila su pale i na civilna, stambena područja, rekao je zvaničnik.

Ukrajinska vojska pruža otpor, dodao je on.

„Oni se bore za (svoju) zemlju“, rekao je zvaničnik, napominjući da Rusija još nije uspostavila kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom niti je u potpunosti iskoristila svoje mogućnosti elektronskog ratovanja.

„Generalno, Rusi su izgubili deo zamaha“, rekao je zvaničnik i dodao da je nekoliko stotina američkih državljana napustilo Ukrajinu u protekla 24 sata.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track