AMERIČKE SANKCIJE NISU ČVRSTE: Vašington će Rusima dozvoliti izvoz ključne sirovine, jer bi potrošači u SAD trpeli posledice!
Foto: Profimedia

procena

AMERIČKE SANKCIJE NISU ČVRSTE: Vašington će Rusima dozvoliti izvoz ključne sirovine, jer bi potrošači u SAD trpeli posledice!

Planeta -

Bajdenova administracija neće sankcionisati rusku sirovu naftu jer bi to naškodilo potrošačima u SAD, a ne Vladimiru Putinu, rekao je američki Zvaničnik Stejt departmenta u petak.

„Sankcije neće biti usmerene na tokove nafte", rekao je Amos Hohštajn, viši savetnik za energetsku bezbednost Stejt departmenta u intervjuu na televiziji Blumberg.

Primedbe naglašavaju pristup Bajdenove administracije sankcijama koje imaju za cilj da maksimiziraju bol za ruskog predsednika dok minimiziraju povratni udarac za SAD i evropske potrošače.

„Ako ciljamo na Putinov naftni i gasni sektor, a u ovom slučaju na ruski energetski establišment, onda bi cene skočile. Možda bi Rusija prodalao samo polovinu količine, ali za duplo veću cenu“, rekao je Hohštajn. „To znači da on ne bi snosio posledice dok bi SAD i naši saveznici trpeli posledice.

Cene nafte su se već smanjile kao odgovor na ovo, rekao je Hohštajn, a administracija „može da vidi da cene padaju“.

Kurir.rs/Bloomberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track