AMBASADOR SRBIJE U KIJEVU: Najveći broj državljana Srbije napustio Ukrajinu!
Foto: Printscreen/RTS

ČUJU SE DETONACIJE, METRO JE SKLONIŠTE

AMBASADOR SRBIJE U KIJEVU: Najveći broj državljana Srbije napustio Ukrajinu!

Planeta -

Najveći broj državljana Srbije, od oko 300 koliko ih je bilo u Ukrajini, evakuisao se i pre nego što je izadata preporuka ambasade, kaže ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović.

Aca Jovanović kaže da su se čitave noći čule detonacije, tokom dana se nastavilo, pa je oko podneva postalo tiše. Napominje da se čuju detonacije i da je u Kijevu gradonačelnik Vitalij Kličko najavio policijski čas od 17 do 8 sati.

Koliko je trenutno naših državljana u Ukrajini i koliko njih pokušava da se evakuiše?

– U ovom trenutku možemo da kažemo da je taj broj jako mali, možda do deset ljudi, mi ne znamo za veći broj. Imamo samo jednu porodicu koja je u hotelu i za koju pokušavamo da obezbedimo vozne karte. Svi ostali koji se nisu evakuisali tokom prethodna dva dana su krenuli prema granici sa Rumunijom, Mađarskom i Poljskom. Mi smo sanjima u kontaktu i oni koji su krenuli juče ujutru pre jedno sat vremena su bili na 20 kilometara na granici s Mađarskom.

Mogu da kažem da je od početka nastala panika da su svi krenuli na tu stranu. Benzinske pumpe ne rade, svi putevi su zakrčeni, uvedeno je i ratno stanje, uvedena je potpuna mobilizacija za sve muškarce od 18 do 60 godina, tako da su policija i organi reda Ukrajine su postavili više punktova na putnom pravcu prema zapadu, gde kontrolišu i one koji potpadaju pod mobilizaciju.

Aca Jovanović, Ukrajinski Ambasador
foto: Printscreen/RTS

Kako možete da pomognete onima koji su odlučili da ostanu u Ukrajini?

– Sve što možemo da učinimo – činimo. Neki naši koji su radili za kompanije, kompanije su im kupile karte za ponedeljak ili utorak jer nema karata. Informacije se menjaju iz časa u čas jer je bukvalno ratno stanje.

Ako neko želi sada da se evakuiše, kako može to da učini?

– Može svojim putničkim automobilom, ali ne u periodu policijskog časa. Postoji velika opasnost da svako ko se nađe na ulici bude smatran neprijateljem, kako je navedeno u ukazu. Tokom dana sam dao informaciju da je Ukrajina odredila sedam vozova, ali su oni posle 17 sati. Niko ne može da izađe, metro je pretvoren u sklonište, praktično je jedini način evakuacije da se ide kolima prema zapadu. Informacije se menjaju iz časa u čas.

Koliko ćete vi još ostati u Kijevu, da li se razmatra razmeštanje diplomatskog osoblja iz Kijeva ili iz Ukrajine?

– Ja to ne mogu da vam kažem, mi smo ovde na svojoj dužnosti i dok ne dobijemo nalog našeg Ministarstva spoljnih poslova i dok se tamo ne odluči, mi ćemo biti ovde. Mi smo kompletan sastav koji je bio i pre ovih događaja, svi smo ovde u ambasadi.

Da li ste bezbedni?

– Nemamo drugo mesto. Metro nam nije blizu, mi smo u ambasadi koja, po Bečkoj konvenciji, ima nepovredivost.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track