TOTALNI RAT! TREĆI DAN BITKE ZA KIJEV: Rusi kreću u OPŠTU OFANZIVU!
Foto: AP, EPA Sergey Dolzhenko

GORI UKRAJINA

TOTALNI RAT! TREĆI DAN BITKE ZA KIJEV: Rusi kreću u OPŠTU OFANZIVU!

Planeta -

Ruska i ukrajinska vojska vode žestoke bitke kod Harkova, Lavova, Odese, Hersona, s terena stižu različite informacije o uspehu operacija

Treći dan ruske invazije na Ukrajinu od ranog jutra počeo je veoma burno. Uvod je napravljen još u petak kasno uveče, kad je ruska vojska na okolinu Harkova lansirala balističke rakete tipa „iskander“, dok se u blizini Odese i Hersona odvijala žestoka bitka, ali mirno nije bilo ni u ostalim krajevima - od Marijupolja, Zaporožja do Lavova, gde se i dalje ne zna šta se zbiva.

Pad  Oborena letelica u okolini Kijeva
Pad Oborena letelica u okolini Kijevafoto: screenshot

Predstavnik ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je juče da je nakon odbijanja Ukrajine da pregovara dato novo naređenje:

- Nakon što je ukrajinska strana odustala od pregovaračkog procesa, danas je svim jedinicama naređeno da razvijaju ofanzivu u svim pravcima u skladu s planom operacije - navodi se u saopštenju ministarstva.

Užas Veliki broj  žrtava i uništenih vojnih vozila u ratu u Ukrajini
Užas Veliki broj žrtava i uništenih vojnih vozila u ratu u Ukrajinifoto: AP/Ukrainian Police Department Press Service

Juče rano ujutro potvrđena je vest da je grad Melitopolj zauzela ruska vojska. Ubrzo se na društvenim mrežama pojavio snimak ruske vojske koja patrolira ulicama dok se zastava Rusije vijori na lokalnoj policijskoj stanici a gomila tenkova se kreće gradskim ulicama. Mira nije bilo ni u Harkovu, u čijim predgrađima se odvija prava bitka između ukrajinske i ruske vojske. Tu su Ukrajinci navodno na prilazu gradu uspeli da unište dve kolone, od kojih je jedna bila konvoj vozila za snabdevanje na severu Harkova. Tokom jučerašnjeg dana dolazile su i sporadične informacije da je pucnjava zabeležena i u samom Harkovu.

Pakao kod Hersona

Prema tvrdnji ukrajinskih izvora, blizu Hersona na putu prema Odesi uništen je kompletan artiljerijski divizion haubica kalibra 152 mm koji se kretao glavnim putem. Herson je bio tragičan i za rusku inženjerijsku jedinicu koja je uništena pretprošle noći, što je bio jedan od razloga za zastoj u zauzimanju grada.

Ukrajina
foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Uprkos tome, iz pravca Belgoroda i dalje ulaze velike kolone ruskih vojnih vozila i borbene tehnike. U većini gradova gde se pojave ruski tenkovi građani na različite načine pružaju otpor, od skidanja ruskih zastava, bacanja Molotovljevih koktela do puštanja ukrajinske himne. Tako je grupa civila u Bahmaču na ulici pokušala da zaustavi rusku oklopnu kolonu, pa je jedan meštanin čak hteo da klekne, ali su ga drugi sklonili u stranu pre nego što je kolona nastavila dalje. U Sumiju Narodna odbrana sastavljena od dobrovljaca zarobila je jednog ruskog vojnika, koji se predao pošto je uništeno jedno komandno vozilo.

Mira nije bilo ni u Donjecku, na koji je ukrajinska vojska ispalila taktičke balističke rakete „točka-u“. Ovo je već drugi dan od kada Ukrajina intenzivno balističkim raketama napada teritorije dve oblasti koje je Putin priznao kao nezavisne države, kao i teritoriju Rusije.

Desant u Lavovu

Gradonačelnik Lavova juče rano ujutro saopštio je da su ruski padobranci izvršili helikopterski desant na okolinu grada Brodija, gde se nalazi helikopterski puk, i da se vode borbe u kojima je ukrajinska vojska uspela da potisne ruske padobrance u šumu prkos napadima iz vazduha.

Ukrajina
foto: screenshot

- U oblasti Brodija ruske trupe su sletele sa tri helikoptera. Oko 60 ljudi. Naše trupe su uzvratile. Sada se povlače prema šumi u oblasti Levjatina. Držimo situaciju pod kontrolom - saopštile su vlasti Lavova.

Napad na vojnu infrastrukturu u Lavovskoj oblasti započeo je u petak uveče, kad je vojni aerodrom Starokonstantinov, koji se nalazi između Lavova i Kijeva, zasut krastarećim raketama „kalibar“. Inače, taj aerodrom u prethodna dva dana ukrajinska vojska koristila je kao tačku za napad na ruske jedinice.

Ko koga demantuje

Ukrajinske službe bezbednosti oglasile su se povodom vesti o ruskom desantu kod Lavova navodeći da je to lažna vest i da ne odgovara istini ono što je rekao gradonačelnik tog grada na zapadu Ukrajine.

- Služba državne bezbednosti (SBU) saopštila je da je informacija lažna i da do takvog sletanja nije došlo. Rečeno je da je ukrajinski helikopter obavio izviđački let u tom području - stoji u saopštenju SBU.

Oglasio se i Kadirov

Lider Čečena Ramzan Kadirov potvrdio je da u Ukrajini postoje čečenske jedinice. On je rekao da zauzimanje Kijeva nije problem, ali je ključno da se izbegne gubitak ljudskih života.

SASTANAK SA AMBASADOROM UKRAJINE

Selaković: Rusi i Ukrajinci nama bratski narodi

Nikola Selaković, Oleksandar Aleksandrović
foto: MSP

Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković se juče sastao sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem i upoznao ga sa zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, o kojem će se uskoro izjasniti Vlada Srbije. On je istakao privrženost Srbije dijalogu i mirnom rešavanju sporova, dodavši da srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da gubitak svakog života u Ukrajini doživljava kao tragediju.

Selaković je istakao spremnost Srbije da prihvati izbeglice iz Ukrajine i da u skladu s mogućnostima uputi humanitarnu i medicinsku pomoć.

NIŠTA OD PREGOVORA

Putin prvo naredio da se napad zaustavi, pa povukao odluku

Tokom sukoba u Ukrajini kao bomba je odjeknula vest da je Putin navodno naložio da se prekinu specijalne operacije ruskih trupa. Međutim, ubrzo je tu odluku i povukao.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, odluka o nastavku specijalnih operacija doneta je nakon što je Kijev odbio da pregovara s Moskvom.

- Nakon što je iz Kremlja saopšteno da je Vladimir Putin naredio obustavu vojne operacije u Ukrajini, pa je ponovo pokrenuo pošto „Kijev nije prihvatio pregovore“, iz Ukrajine stiže poruka da nije istina da neće da sednu za isti sto s Rusijom. Kako navode iz Predsedništva, Ukrajina nije odbila pregovore s Moskvom. Savetnik u Predsedništvu rekao je da je Ukrajina spremna da pregovara o prekidu vatre, ali da neće prihvatiti ultimatume - prenosi Skaj njuz.

TOTALNA KONFUZIJA

Turska jeste ili nije zatvorila Bosfor?

Odluke Erdogan i Zelenski
Odluke Erdogan i Zelenskifoto: Profimedia, Kommersant, Irina Bujor, EPA/Etienne Laurent

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski juče je objavio da je Turska zabranila ulazak ruskih vojnih brodova u Crno more. Međutim, čini se da je objava ukrajinskog predsednika bila preuranjena. Naime, prema pisanju britanskog Gardijana, koji se poziva na Rojters, turski zvaničnici tek treba da donesu odluku o eventualnom zatvaranju svojih prolaza između Mediterana i Crnog mora za rusku mornaricu.

- To je prvo službeno pojašnjenje otkako je Zelenski u subotu rekao da je Turska pristala da zatvori morske puteve za ratne brodove. Turski zvaničnici su, prema pisanju Rojtersa, rekli da ta odluka još uvijek nije doneta - navodi Gardijan.

Inače, ukoliko bi Turska donela odluku o potpunom zatvaranju prolaza za ruske ratne brodove, to bi predstavljalo kršenje konvencije kojom se propisuje slobodan prolazak ratnim brodovima prema lukama tokom ratova.

STOP RUSIMA

Sve više zemalja zabranjuje letove

Sve više evropskih zemalja odlučuje da zabrani let ruskim vazduhoplovnim kompanijama. Među državama koje su to dosad uradile su: Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Bugarska, Češka, a sprema se i Slovenija.

Štampano izdanje 27.02.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON UZ KURIR - NAJBOLJI PORODIČNI MAGAZIN LENA! Tema broja: KAD JE ŽIVOT U PITANJU, NEMA ČEKANJA

Poklon, lena
foto: Kurir

A u njemu ćete moći da pročitate:

KAD JE ŽIVOT U PITANJU, NEMA ČEKANJA! Udar na srce se nastavlja posle korone

KO SI TI DETE MOJE? Jesu li roditelji krivi ako im je sin nasilnik

OD LJUBAVNICE DO KRALJICE Kamila Parker

PUDING KUGLICE Tope se u ustima

Emina Jahović u intervjuu za Lenu: Ne žalim ni za čim I spavam mirno!

Čitajte KURIR!

Andrej Mlakar

Bonus video:

01:27

Snimak stambene zgrade u Kijevu koja je pogođena projektilom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track