NEOPISIVA SREĆA! U PAKLU RATA RODIO SE NOVI ŽIVOT: Mija je došla na svet u metrou dok su padale bombe po Kijevu!
Foto: Printscreen/Twitter, EPA

Rat u Ukrajini - DRAMA U METROU

NEOPISIVA SREĆA! U PAKLU RATA RODIO SE NOVI ŽIVOT: Mija je došla na svet u metrou dok su padale bombe po Kijevu!

Planeta -

Dvadesettrogodišnja devojka porodila se usred napada i dobila devojčicu, u isto vreme u podrumu bolnice svet ugledao jedan dečak

U petak uveče, kada su Kijevom odjekivale detonacije, a ruske snage stigle do predgrađa ukrajinske prestonice, desetine hiljada stanovnika spas je pronašlo u skloništima zgrada i metro stanicama - i dok su neki umirali, rodio se novi život.

Naime, jedna dvadesettrogodišnja devojka porodila se usred ruskog napada na Kijev. Usred haosa rodio se novi život, devojčica Mija, koju Ukrajinci sada vide kao novu nadu i veru u život i simbol pobede.

Svetionik nade

Porođaj se dogodio u metro stanici u strogom centru Kijeva.

- Mija je rođena u petak uveče, nešto pre 20.30, posle izuzetno stresnog porođaja. Policija je pozvala hitnu pomoć, a majka i beba su prebačene u bolnicu, gde je rečeno da su oboje dobro - pričaju lekari.

Svedoci rođenja nazvali su ovaj događaj svetionikom nade, a mnogi Ukrajinci kažu da im novi život daje nadu. Između ostalog, Mija će rođendansko slavlje podeliti s dečakom koji je rođen u podrumu bolnice. Doktorka je podelila fotografije majke koja drži tek rođenog sina i objasnila da su morali da se presele u podrum pošto je deo porodilišta uništen u napadu. Vest puna nade dolazi nakon što je Ukrajina objavila da je 198 njenih ljudi, uključujući troje dece, poginulo u samo dva dana borbi. Prema rečima ukrajinskog ministra zdravlja Viktora Ljaška, oko 1.115 ljudi povređeno je u napadima, uključujući 33 dece.

Nakon što je ukrajinska vlada pozvala sve od 18 do 60 godina da uzmu oružje i pomognu svojoj vojsci, nekoliko muškaraca odazvalo se pozivu. Većina njih nikada nije držala oružje u rukama. Ali bili su voljni da se oproste od voljenih i brane svoju zemlju.

beba, Mija, rođena beba, Rusija, Ukrajina, Kijev, Borba, Rat
foto: Printscreen/Twitter

Dobrovoljci

Novinari francuske novinske agencije AFP razgovarali su sa Ukrajincima koji su prvi put uzeli oružje u ruke i sada pomažu u odbrani svoje zemlje.

Ukrajinski istoričar Jurij Korčemni nikada u životu nije pucao iz jurišne puške, ali se pridružio mnogim drugima koji su odlučili da se suprotstave ruskim trupama. Drugog dana ruske invazije, vojnici su podelili „kalašnjikove“ novim ukrajinskim dobrovoljačkim odbrambenim jedinicama.

- Dali su nam puške, napunili smo ih i sad smo tu - rekao je 35-godišnjak uz pomalo stidljiv osmeh. Rekao je da nema iskustva u rukovanju oružjem.

Jurija su smestili u podvožnjak Kijevskog mosta, koji čuva s drugim muškarcima. Ovaj put vodi do kancelarije predsednika Vladimira Zelenskog. S druge strane puta je gusto naseljeno naselje sa stambenim zgradama, gde je samo nekoliko sati ranije došlo do jakog granatiranja.

Novinari AFP videli su sredovečnog civila koji je pao pod vatrom. Očevidac je rekao da je civil pao pod paljbom iz ruskog oklopnog vozila. Ulice prestonice su puste. Šetaju samo vidno uznemireni vojnici i dobrovoljci. Ali Rusa nema nigde. Ne znaju odakle će doći, odakle pucaju i u kom trenutku mogu biti napadnuti.

- Zaista ne znam - rekao je jedan volonter.

Ruslan Bicman, Rusija, Ukrajina, Rat, Kijev, Bitka
foto: EPA Sergey Dolzhenko

Ovo je moja zemlja

- Imamo jednog ranjenog čoveka. Ali ovo nisu naši meci, mi imamo manje, Rusi koriste mnogo veće.

Pozivu vlade odazvao se i instruktor padobranstva Roman Bonderčev, jer je, kako kaže, bolje to nego sedeti kod kuće i ništa ne raditi.

- Tako sam manje uplašen - rekao je ovaj 47-godišnjak.

Mehaničar Ruslan Bicman takođe nema vojnog iskustva.

- Ovo je moja zemlja, razumete. Juče sam prvi put uzeo oružje u ruke. Šta možemo, daćemo sve od sebe - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja