DA LI SU BRITANCI POGODILI RUSKU INVAZIJU NA UKRAJINU: Plan objavili nedelju dana pre napada! Nastupanje u tri faze identično
Foto: Screenshot Telegram video, screenshot

Analiza

DA LI SU BRITANCI POGODILI RUSKU INVAZIJU NA UKRAJINU: Plan objavili nedelju dana pre napada! Nastupanje u tri faze identično

Planeta -

Od početka februara kada se već uveliko šuškalo da je ruska invazija na Ukrajinu sve izvesnija, gomila stranih medija crtala je planove napada, kuda će se kretati ruske trupe i gde će se zaustaviti. Tog 17,. februara i to sedam dana pre zvanične invazije britansko ministarstvo odbrane objavilo je svoju kartu napada Rusije na Ukrajinu

Ruska invazija je počela u noći 23. na 24 februar, kada se pogleda smer kretanja vidi se da je Ministarstvo odbrane Velike Britanije pogodilo sve pravce nastupanja ruske vojske od samog početka.

mapa, invazija, Ukrajina
foto: Ministry of Defence, Ministry Of Defence (United Kingdom) )

Sa tri na nedelju dana

Međutim, nisu bili Britanci ti prvi koji su pogodili, nego i nemački Bild, koji isto opisuje da bi invazija na Ukrajinu trebala da se odvija u tri faze na početku, u svom tekstu od pre 10 dana su naveli da je operacija sa tri skraćena na nedelju dana

U prvoj fazi napada prema karti Ministarstva odbrane Velike Britanije napad bi krenuo sinhronizovano iz nekoliko pravaca, Belorusije, Rusije, poluostrva Krim i proruske teritorije Narodnih republika Donbas i Lugnansk. Britanci su predvideli i da će ruska vojska iz tri pravca krenuti na Kijev, što se i desilo, jer već prvog dana ruske jednice izvele su helikopterski desant na aerodrome u okolini Kijeva, kao i obavljali izviđačke letove nad predgrađem.

Kijev i Harkov ciljevi

Osim Kijeva Britanci su predvideli i da je cilj Harkov najveći centar industrije u Ukrajini, kao i veliko saobraćajno i železničko čovrište. Naime Rusi moraju da zauzmu Harkov jer je u njem usmeštena fabrika tenkova i industrija naoružanja, a ruski tenkovi u predgrađe su stigli već prvog dana invazije, a u njega ušli tri dana kasnije čemu je prethodilo stravično raketiranje ukrajinskih položaja, posle čega je odbrana grada popustila.

Takođe, četvrta borbena grupa je krenula na lučki grad Mariupolj, koji se četvrtog dana invazije nalazi u okruženju.

Britanci su pogldili i da jednice sa Krima su krenuli prema gradovima Dnjepr i Zaporožje gde sa ukrajinskom vojskom i Narodnom odbranom vode žestoke bitke.

Ukrajina, Rusi
foto: screenshot Twitter/Pluton

Put ka Pridnjestrovlju

Prema britanskom planu usledila bi posle zauzimanja ovih gradova i druga faza napada, prema kojoj bi ruske snage sa severa i istoka u dva smera krenule prema Transnjistiriji, odnosno Pridnjestrovoskoj republici, koja se nalazi između Moldavije i Ukrajine, a u kojoj živi prorusko stanovništvo koje se na tom prostoru održalo zahvaljujući 14. armiji ruske vojske koja je na tom prostoru imala ogromni arsenal. Četrnaesta armija i danas postoji kao mirovne snage u ovom delu zemlje, pa Britanci predviđaju da je plan zapravo spajanje ovih snaga.

01:32

RUSKA VOJSKA UŠLA U HARKOV: Pogledajte snimak tenkova koji prodiru u grad

I prema britanskom, kao i prema nemačkom planu Rusija ne bi zauzela celu Ukrajinu, već samo istok zemlje gde živi prorusko stanovništvo, dok bi 13 oblasti na zapadu naseljenih isključivo Ukrajnicima činili jezgro nove Ukrajine.

Inače valja napomenuti da su britanski podaci koji su publikovani javno bili najprecizniji o kretanju ruskih trupa, gubivima, kao i mestu zadržavanja, odnosno koje pozuicije su zaista zauzete u opštem propagandnom ratu koji traje od kada je počela invazija.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track