MEDIJSKI RAT: Eksplozija lažnih vesti i snimaka iz Ukrajine!
Nije žrtva rata u Ukrajini Objavljena slika žene koja je zapravo ranjena još 2012.godine, Foto: Printscreen/Youtube

Rat u ukrajini

MEDIJSKI RAT: Eksplozija lažnih vesti i snimaka iz Ukrajine!

Planeta -

Ogromna količina snimaka, fotografija i događaja koji nemaju veze s realnošću preplavila društvene mreže u svetu

Invazija Rusije na Ukrajinu, osim onog pravog, krvavog rata, u kome stradaju podjednako i vojnici i civili, vodi se paralelno sa još dva rata - jedan je sajber, a drugi medijski, gde su se borbena dejstva preselila sa televizijskih ekrana na društvene mreže.

Duh Kijeva

Upravo rat na društvenim mrežama doživeo je eksploziju u Ukrajinu, gde je količina snimaka, fotografija i događaja koji nemaju veze sa realnošću postala stvarnost. Tu treba dodati i izmišljene priče i poruke javnih ličnosti Ukrajine koje su počele da se slikaju sa automatskim oružjem u rukama, sa porukom da čekaju ruske vojnike kad upadnu u njihove vile.

Medijski najviše je odjeknula priča o „duhu Kijeva“, koji se pojavio na nebu iznad prestonice već prvog dana invazije i uspeo da obori čak šest ruskih aviona u samo jednom danu! Tako su društvene mreže širile priču o mitskom pilotu koji se s lovcem „mig-29“ sam hrabro suprotstavlja gomili ruskih aviona i sve ih obara.

Anastasija Lena

Misica uzela pušku

Ukrajinska misica Anastasija Lena odlučila je da lentu zameni automatskom puškom i sunarodnicima pomogne u okršajima sa ruskim snagama.

Njujork post prenosi da je Lena, koja je 2015. učestvovala na takmičenju lepote Mis grand internešenel u Ukrajini, odgovorila na poziv zvaničnog Kijeva za regrutaciju, navodeći da će telom braniti domovinu. Svako ko pređe granicu Ukrajine sa namerom da izvrši invaziju biće ubijen, poručila je ispod fotografije na kojoj pozira sa puškom i u vojničkoj uniformi.

Anastasija Lena
foto: Printscreen/Instagram

Samo jedan „mig-29“, po toj priči, uspeo je u jednom danu da obori čak šest ruskih aviona. Ovo je trenutno najveći vazduhoplovni as od 1991. i od 1945, pisali su korisnici Tvitera.

Lažna žrtva

Čak šest listova sa Zapada objavilo je naslovne strane na kojima je slika povređene i uplakane žene, ruske žrtve rata u Ukrajini! Ispostavilo se da je reč o ženi iz okoline Černobilja kojoj je 2012. eksplodirala plinska boca u stanu!

Bombarderi

Jedna od prvih vesti koja je bila postavljena o ruskoj invaziji bio je prelet ruskih strateških bombardera „tu-22“ iznad Kijeva. Ispostavilo se da je ova vest lažna i da snimak potiče iz 2020, kada je održana vojna parada, koja je bila odložena zbog pandemije, i da ti bombarderi nisu ni učestvovali prvog dana invazije na Ukrajinu.

Ukrajina, Kijev
foto: screenshot Twitter/TheDeadDistrict

Evropska unija

Stop za ruske avione

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je juče u Briselu da je doneta odluka da Evropska unija zatvori vazdušni prostor za sve ruske avione, državne i privatne, kao i one koji to nisu, ali su registrovani u Rusiji ili su pod nekim vidom ruske kontrole.

- Neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU, uključujući privatne avione oligarha - saopštila je šefica Evropske komisije.

Padobranski desant

Na Tviteru je jedan od najšerovanijih postova bio snimak masovnog padobranskog desanta. I to prvog dana invazije, kada su se ruski padobranci spustili kod Odese, a onda i Harkova. Ispostavilo se da je snimak napravljen daleke 2016, po nekima i 2018, prilikom ruske vojne vežbe.

Raketa u zgradi

Udar rakete u soliter u Kijevu, koja je raznela nekoliko stanova, i dalje je predmet spora Rusa i Ukrajinaca. Tviter su odmah posle eksplozije preplavili navodni snimci kamera iz stanova kad se desila eksplozija, ispostavilo se da je u pitanju Bejrut iz 2020, kad je eksplodiralo lučko skladište.

Poslednji u nizu lažnih snimaka bio je i padobranski desant na Kijev. Naime, u subotu uveče pojavila se slika Kijeva u sumrak, kada su se na nebu videli beli tragovi, za koje je navedeno da su ruski padobranci. Ispostavilo se kasnije da su u pitanju tragovi PVO raketa.

Dve verzije, nema potvrde

Rusi uništili „an-225“?

Društvenim mrežama prenela se vest da su ruske snage za vreme bitke za aerodrom „Hostomelj“, koji je inače koristila kompanija „Antonov“, u napadu uništile i najveći avion na svetu „an-225“. Inače, pre dva dana pojavila se informacija da je, kada su Rusi zauzeli taj aerodrom, letelica „an-225“ ostala čitava i neoštećena, zatim da je avion prebačen u Rusiju, što je bila lažna vest, a onda da je letelica u napadu ruskih dronova uništena. Zasad nijedna od verzija nije zvanično potvrđena.

an-225
foto: Profimedia

Inače, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je sinoć da će ruski državni mediji Raša tudej i Sputnjik biti zabranjeni u Evropskoj uniji, kako bi se sprečilo, kako je rekla, da šire „laži“ o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Andrej Mlakar

Bonus video:

02:02

ČETVRTI DAN RATA U UKRAJINI! Rusi dali ultimatum Kijevu: Čekamo vas do 15h! Zelenski spreman na razgovore, ali ne u Minsku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja