APEL ZA POMOĆ: Zelenski pozvao dobrovoljce iz celog sveta da dođu da se bore protiv Rusije!
Domaći ili strani borac Ukrajinski vojnik na frontu, Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office

RAT U UKRAJINI

APEL ZA POMOĆ: Zelenski pozvao dobrovoljce iz celog sveta da dođu da se bore protiv Rusije!

Planeta -

Svi prijatelji koji žele da se pridruže u odbrani naše zemlje, molim vas, dođite. Daćemo vam oružje. Svako ko brani Ukrajinu je heroj, rekao je ukrajinski predsednik

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je za pomoć i pozvao dobrovoljce iz celog sveta da dođu u Ukrajinu i bore se protiv Rusije!

On je obećao da će dobrovoljcima koji dođu biti dato oružje i da je svako ko brani Ukrajinu heroj.

Legija stranaca

- Ukrajina osniva međunarodnu legiju stranca. Svako ko želi da se pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i svetam može da dođe i da se bori rame uz rame sa Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca - naveo je Zelenski.

Na frontu u Donjecku, polovinom februara  Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine
Na frontu u Donjecku, polovinom februara Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajinefoto: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Među prvima koji su se odazvali bili su Hrvati, međutim, u samoj Ukrajini ima i Čečena, Albanaca, Belorusa, Estonaca, Amerikanaca, Engleza koji se već bore protiv ruske vojske na strani Ukrajinaca, a svoj dolazak najavili su i penzionisani britanski komandosi, američki vojnici, ali i neki Slovenci, koji kažu da idu da brane Evropu.

Hrvatski dobrovoljci su se među prvima javili već drugog dana ruske invazije i o tome naširoko govorili u tamošnjim medijima.

- Idemo na granični prelaz Zahonj, gde će kolega i koleginica pokupiti troje izbeglice, a ostatak ekipe ide preko ukrajinske granice do Harkova ili Kijeva, zadužiće borbeno naoružanje i idemo na front - kazao je za RTL jedan hrvatski dobrovoljac, pre nekoliko dana.

On je rekao da su svi oni koji idu u stalnom su kontaktu s ukrajinskom ambasadom. Oko odlaska nisu dvoumili, jedan od razloga i što je Ukrajina među prvim zemljama 1991. priznala hrvatsku nezavisnost.

- To je, pre svega, podizanje morala, kad vi vidite da je u vašu jedinicu došao neko iz Engleske ili iz Hrvatske, Nemačke ili Amerike - vidite da niste sami. To je i nama u Domovinskom ratu bilo važno, mi smo isticali te ljude koji su dolazili u Domovinskom ratu da se bore zajedno s nama - kazao je za RTL vojni analitičar Mario Galić.

Olupine Uništena oklopna vozila
Olupine Uništena oklopna vozilafoto: Profimedia

Prema Pravilniku o služenju vojnog roka u oružanim snagama Ukrajine stranaca i lica bez državljanstva, koji je usvojen 2016. godine, stranci mogu da se dobrovoljno prijavljuju za oružane snage Ukrajine i snage teritorijalne odbrane.

Mnogo zainteresovanih

Na brifingu za novinare Zelenski je rekao:

- Svaki prijatelj Ukrajine koji želi da se pridruži Ukrajini u odbrani zemlje, molim vas, priđite. Daćemo vam oružje. Svako ko brani Ukrajinu je heroj.

Kijevski novinar Ilija Ponomarenko objavio je na Tviteru da je primio preko 100 mejlova od stranaca koji žele da se pridruže borbi.

Draks, teksaski programer i Brajson Vulsi, kuvar u Britanskoj Kolumbiji, nalaze se među desetinama Amerikanaca i Kanađana koji su odgovorili na poziv Ukrajine.

URSULA FON DER LAJEN

Trenutak istine

Ursula fon der Lajen
foto: EPA Stephanie Lecocq

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je povodom situacije u Ukrajini da je ovo „trenutak istine“ za Evropu, citirajući uvodnik ukrajinskog lista. Ona je prilikom obraćanja citirala uvodnik ukrajinskog lista Kijev independent, objavljen samo nekoliko sati pre početka invazije, u kome se kaže da nije reč samo o Ukrajini već da je to „sukob dva sveta, dva pola vrednosti“. Fon der Lajenova je naglasila da je reč o sukobu između vladavine zakona i vladavine oružja, između demokratija i autokratija.

NACIJE NA OBE STRANE

Ratuju i za Ruse i za Ukrajince

Otkad je krenula ruska invazija na Ukrajinu, isplivalo je i da se među Ukrajicima bori veliki broj Čečena koji su 1995. ratovali protiv ruske vojske, a posle poraza 2006. napustili Čečeniju. Među Ukrajincima svoju jedinicu imaju i protivnici beloruskog predsednika Lukašenka koji su prošle godine pobegli u Ukrajinu zbog represije.

Među dobrovoljcima u Ukrajini se već duže vreme bori i manja grupa Litvanaca.

Kurir.rs/ Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track